Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани

...
Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани
Коментари Харесай

ВЕИ революция ли? Не, газова!

Да, случи се: Както световните вложения, по този начин и новите конфигурирани мощности на ВЕИ през 2018 година са по-ниски спрямо миналата 2017 година Годините на непрекъснат растеж свършиха и то доста преди ВЕИ да са заели важен дял в енергийното ползване.

През лятото на предходната година разгласих " ВЕИ революцията залязва ", където направих следната прогноза:

" ВЕИ революцията се проваля: Глобалните вложения и инсталациите на ВЕИ – на първо място слънчева и вятърна сила – ще стартират да понижават годишно още преди 2020 година Не мисля, че в миналото слънчевата и вятърната сила ще доближат важен дял в световното ползване на сила. "

Данните за 2018 година към този момент са налични и най-изненадващо се оказвам прав още в първата допустима година. За вложенията първо излязоха извънредно оптимистичните данни, които BNEF разгласява още в средата на януари – прекомерно рано, с цел да бъдат изцяло достоверни. Но и те стигат, с цел да се види ясно, че световните вложения във ВЕИ стагнират от 2015 година насам и през 2018 година още веднъж записват спад, който Международната организация по енергетика (IEA) удостовери в последния си отчет.

Фигура 1. Глобални вложения в чиста сила (вкл. energy smart technologies & low carbon services, които не са ВЕИ, а технологии за ръководство на мрежата и складиране)
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР