Да сложим организирано точка на новото строителство в София! Този

...
Да сложим организирано точка на новото строителство в София! Този
Коментари Харесай

Ще спре ли някога презастрояването и задръстването в София?

Да сложим проведено точка на новото строителство в София! Този апел беше насочен по време на публичен спор по разработваната дълготрайна тактика за развиване на столична община " Визия за София - 2050 ", която ще бъде и основата за идно изменение на Общия организационен проект (ОУП) на града. Форумът, проведен от основателя за Визията - общинското дружество " Софпроект-Общ градоустройствен проект ", стана развъдник на хрумвания за възстановяване на виталната среда на софиянци и генератор на сигнали за последствията от градоустройствени неточности, недоразумения и нерешени проблеми.
" Най-голямата ракова клетка на този проект беше неговото претоварване ", сподели при откриването на форума основният проектант на София Здравко Здравков, визирайки член 27, ал.3 от Закон за устройство на територията, преодолян, съгласно него, с поддръжката на ГЕРБ предходната година с измененията в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). " Ако тя ( " раковата клетка " ) не съществуваше, продължи основният проектант - този инструмент в града нямаше да разреши всички тези претоварвания на избрани парцели, официално направени като ъглови, които доближават коефициент на активност 15, при оптималния за зона " Център " от 5 и естествения, който за мен е също висок от 3.5 ". Здравков призна, че " такива куриозни проблеми бодат очите на всички ни и са позор за нас като градостроители за това, което се е случило за тези 10 години ".
Като основа за дебата, състоял се в " София Тех парк ", бяха показани резултатите от работата на фокус групи за изменението на Общ устройствен план, проведени от " Софпроект-ОГП " и неофициалната дискусионна група " Лаборатория за градско развиване ". В последвалата полемика предстоящо като максимален проблем на София изпъкна презастрояването . Градът се нуждае от повече озеленяване, повече интензивно напредване, по-малко плътност и активност на застрояването, акцентира Камен Русков, участник във форума. " Много е неприятно да се сгъстява застрояването, тъй като то освен лишава достъпа до зеленина, само че и вреди на здравето. Планът би трябвало да бъде инструмент, който да работи за избавяне на животи, а не за тяхното погубване ", съобщи той и попита: " Как по този начин още през 30-те години на предишния век хората са стигнали до извода, че София би трябвало да бъде зелен град, че има справедливи ограничавания на размера на развиване на града, а сега се вършим, че това не съществува? Как по този начин, продължи той - откакто България е била победена в Първата международна война, изплащат репарации и приела над 1 млн. бежанци от прилежащите страни, съумява да откупи Витоша и да я трансформира в парк – първият на Балканите, с цел да се избави водата на София, а в този момент да не можем да откупим терени, които да спасят въздуха на София? Нека се замислим " , настоя той.
Друг участник от препълнената зала с над 300 специалисти и жители - Стефан Станилов, изрично съобщи на урбанистите: " Кварталната градинка ще размени публичния парк тогава, когато почивката ви в публичния солариум ще размени почивката ви на море ".
Прозвучаха апели да се съблюдават предписанията и нормите., посочи Иван Стоименов, участникът в полемиката, който даде концепцията за проведено прекъсване на новото строителство посредством " Визията за София ".
Чуха се оферти да се употребява непознатия опит – първо да се построява прилежащата за обекта инфраструктура - транспортната, инженерна, канализационна, информационна, а по-късно да се строи.
Споделено беше и виждане, че София би трябвало да събира повече пари от такси за строителство, с цел да се стигне до добра среда и че налог " Сгради " всяка година по малко би трябвало да пораства. Това предложи вложителят Георги Иванов и разясни, че заплаща единствено по 10 лева на квадратен метър такса за градеж, до момента в който в западни страни тези такси са трицифрени цифри.
Известният банкер, политик, общинар Мартин Заимов, който взе участие във форума като представител на " Генератор София ", съобщи пред Actualno.com част от визията си за бъдещето на столицата: " София престава да пораства. Категорично престава да пораства. Започват да порастват други градове в България за сметка на София. Това в моите очи е нещо хубаво. Дали ще се случи не мога да кажа ". Според него след 5 години броят на колите в София би трябвало да падне наполовна и вместо 500 000 да бъдат най-много 250 000. Това е освен допустимо, уверен е той. " То се случва към този момент. Във всички огромни градове на Европа, без изключение, собствеността на колите понижава. В някои от тях под 40% от живеещите имат лични коли. В София са 80% ", уточни Заимов. " Между 80 и 40 има много разстояние и дали ще се случи след 5 години не знам, само че би било по-добре да стане след 5, в сравнение с след 10 ", добави той.
Обратната теза - че автопаркът на София няма изгледи да намалее скоро и че е нужен на софиянци като зеленината посочи пред Actualno.com доктор Илия Христов, по-известен като Илийката от " Медикус ". Той се възпротиви на концепцията от Руски монумент до пл. " Македония " да се прави зелен парк. " Решават на мястото на 400 паркоместа на хора, които от дълго време имат своите жилища и коли там, ненадейно да им ги лишават - аз го назовавам да им ги откраднат ", възнегодува той и даде концепция за градоустройство: " Да се създадат паркинги върху коритата на каналите на реките Перловска и Владайска. Защо не го създадат от горната страна с бетонни плочи - това ще са още доста хиляди паркоместа? "
В хода на полемиката беше препоръчано да стартира по-масов диалог за обезпечаването на подземни паркинги, за междублоковите пространства, образа на постройките. Много чакащи позволение проблеми бяха изтъкнати, измежду които несъответствието сред северните и южни елементи на София, по-доброто систематизиране и свързване на обществените пространства, ръководството на спортните площадки, опциите за пешеходно напредване. Предложено беше и да да се вършат разисквания по квартали. Участници във форума пледираха за повече обяснителни текстове и да се създадат речници на съкращенията, с цел да се спори всъщност, а не нещата да са ясни единствено на гилдията.
Консенсусът наподобява неосъществим
Противоречивите визии и ползи за бъдещето на София ще би трябвало да бъдат регистрирани при изменянето и използването на Общият организационен проект, за който се спори дали е инструмент или документ. Темата по какъв начин да се реализира публично-частен консенсус и по какъв начин да се отбрана публичния интерес обясни шефът на " Галъп интернешънъл, политологът Първан Симеонов, който взе участие във форума като откривател, журналист и цивилен деятел, казвайки, че не може да се надяваме на консенсус. " По-скоро би трябвало да се надяваме на мощна власт и мощна отговорност ", съобщи той и разясни, че градоустройството е власт и, с цел да се откри консенсус, би трябвало да се помирят антагонистични ползи. Политологът предложи " градостроителите да са забележими и с по-оличностена отговорност ". По негово мнение софиянци би трябвало по образеца на хората в Западния свят да желаят да бъдат представлявани и да свикнат с това. " Не имам вяра толкоз в постигането на консенсус, а повече имам вяра в персоналната отговорност и персоналната воля. Погледнете терасите на всеки български блок – това е консенсусът за градска среда ", уточни Симеонов и добави, че за ансамблово решение на нещата посоченият индивидуализъм желае някой да го синхронизира. Той показа, че визията му за София е обвързвана с прелестната даденост Витоша и предложи концепцията за зелените клинове да бъде реанимирана, а Минералната баня да е баня.
Спешните проблеми остават
" От всичко изговорено по всички точки от програмата на форума не чух по какъв начин Общият организационен проект ще реши незабавните проблеми на града ", показа пред Actualno.com Коцето Калки, който взе участие във форума като доктор Костадин Георгиев от квартал " Кръстова вада ". Помолен да конкретизира, той стартира да изброява: " Като излезеш на открито, първо ще вдишаш въздуха, който е в челната тройка на Европа по замърсеност. Ще попаднеш след това в трафика – отново в челната тройка на Европа. След което ще се прибереш в квартал " Кръстова вада ", където няма канализация, няма детска градина, няма една скамейка. Ще погледнеш към небето, само че няма да го видиш, тъй като отстоянието сред блоковете е 6 метра. Хормоните на щастието не се образуват. На тях им трябват слънчеви лъчи. Анхедонията – болест, която се показва в некадърност да се изживява благополучие, е една от най-разпространените заболявания и на този град в това число ".
Това са незабавни проблеми и позволеното презастрояването е в основата им, уверен е доктор Георгиев и акцентира, че контролът на популацията в София зависи от това какъв брой се строи. " Когато нашляпаш бетонови недоразумения във всички вероятни квартали и презастроиш всички вероятни зелени площтчета и триъгълничета, които съществуват, несъмнено че популацията ще се усили, несъмнено че ще се усилят колите, тъй като всяка постройка води още коли, естествено, че ще се замърси въздуха, че ще се усили трафика, изнервянето и всичко останало ", добави той.
Строителството по Визия 2050
" Визията ще даде посоката за развиване на София, която Общият организационен проект да " облече " в градоустройство, защото Общ устройствен план ще е един от главните принадлежности за реализацията на Визията ", изясни шефът на " Софпроект-Общ градоустройствен проект " Любо Георгиев. " Важно е да създадем тази смяна по извънредно внимателен метод, да работим с инструмента, наименуван Общ организационен проект, с този скалпел, доста точно ", акцентира основният проектант на София Здравко Здравков. По думите му Общ устройствен план е закостенял инструмент, който би трябвало да бъде изменен, само че тъкмо там, където в действителност има нужда и тъй че да не пречи на плановото развиване на града.
След като бъде направена Визията, което се чака през лятото, следва да бъде призната от Столичния общински съвет . Междувременно с наближаването на локалните избори тематиката от ден на ден ще се политизира. Помолен да разяснява за Actualno.com отражението, Мартин Заимов изрично съобщи, че не вижда никаква връзка сред визията за един град, изразена от стотици хиляди жители и локалните избори. Той сподели още, че не намира логичност и в това тази Визия да бъде одобрявана, тъй като, както разясни, тя няма по какъв начин да бъде отхвърлена. " Които и да са политиците от през днешния ден и 10 – 20 години напред, би трябвало да имат поради тази Визия. Дали ще се съобразят с нея е нещо друго ", добави Заимов. Възможно е, позволи той, да има властнически политици, които да кажат " какви сте вие, от кое място накъде изразявате мнение " и допусна, че в случай че има задоволително хора, които поддържат такава позиция ще е някакъв казус. " Процесът на събирането на отзиви и визионерски показа от доста, доста, доста хора изчерпва приемането. Няма по какъв начин да бъде признато или не нещо, което е израз на мнението на доста хора. То е реалност. От момента, в който Визията бъде показана дали ще се одобри или не е някакъв подробност ", безапелационен е Заимов.
Той направи прилика със обстановката във Англия по Brexit. " В тази страна, която мислех, че е доста по-напреднала от България, а се оказа, че не е, сега определените от народа хора наподобяват на идиоти и не знаят какво да вършат. В случая с Визията за София процесът е проведен доста по-добре, в сравнение с английския референдум, доста по-смислено и ще създаде смислени резултати ", уверен е Мартин Заимов.
По думите му екипът, който работи по " Визия за София ", е един от най-хубавите вероятни за нашето общество. " Вярвам че това, което те показват ще показва по първокласен метод визията на огромен брой софиянци. Оттук нататък дали е хубаво или не, дали се харесва на някого или не е напълно частен въпрос, както и дали някаква политическа група или доста политически групи одобряват Визията или не ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР