Да си задаваме такъв въпрос може на пръв поглед да

...
Да си задаваме такъв въпрос може на пръв поглед да
Коментари Харесай

Колко трябва да спим за пълноценно ежедневие?

Да си задаваме подобен въпрос може на пръв взор да наподобява неуместно и излишно – та по какъв начин по този начин не знаем за какво е значим сънят? Все отново не се питаме за какво е значимо сиренето или за какво е значимо да вървим на планина... Та това е обичаният ни, прелестен СЪН! Нали всяка вечер си лягаме и.... заспиваме, и на сутринта ставаме и това продължава години, години наред – няма по какъв начин нещо, което продължава толкоз дълго, да не е значимо!

Защо обаче е в действителност толкоз значимо да спим – освен това да спим качествено, задоволително и постоянно? В идващите редове ще се опитаме да посочим кои са най-важните резултати от съня върху здравето и кондицията ни, и без които нямаше да можем да действаме и на 10% от това, което сме.

Като начало, би трябвало да знаем, че сънят пази и защищава психическото и физическото ви здраве, дава ви по-високо качество на живота и ви обезпечава сигурност.

Хората прекарваме към 1/3-та от живота си в сън. Ако ви се вижда доста и си казвате – толкоз доста години сън, аз какъв брой неща можех да свърша, в случай че не съм си проспал/а 1/3-та от живота.... имайте поради, че в случай че не спяхте толкоз, нямаше да можете да свършите НИЩО от това, което сте свършили до момента. Защото телата и мозъците ни се нуждаят от отмора и възобновяване, тъй че да ни служат, когато сме будни.

Много от нас не знаят какви са персоналните му потребности от сън и макар че те са самостоятелни, добре е да знаем някои ориентировъчни стойности.

Новородени – 16-18 часа

Деца в предучилищна възраст – 11-12 часа

Деца, които вървят на учебно заведение – най-малко 10 часа

Тийнейджъри – 9-10 часа

Възрастни (над 18) – 9-10 часа

За да постигнете тези така значими 9-10 часа сън на денонощие, и да се възползвате оптимално от благотворния им резултат върху здравето ви, би трябвало да прецените и някои условности – какъв живот водите? Стресирани ли сте? В каква конюнктура спите – безшумно ли е, шумно ли е, и най-много – незабавно ли заспивате и първокласен ли е сънят ви, или се въртите и се будите по няколко пъти на нощ?

Ако всичко е наред с ситуацията и изискванията, сънят би трябвало да ви обори малко след лягане и оттова нататък ви чака сън, който минава през 4 стадия, плюс по този начин нареченият стадий REM или бързо очно придвижване.

Tези стадии прогресират циклично от 1 към REM-съня и назад към първи стадий, като всеки цялостен цикъл лишава към 90 до 110 минути, а всяка фаза – сред 5 и 15 минути. Всяка нощ първите цикли имат релативно къси интервали на REM-сън и дълги интервали на бездънен сън, само че с напредването на нощта REM-периодите стават по-дълги, а етапите на бездънен сън понижават.

Всеки стадий от съня е значим и има своите въздействия върху тялото и мозъка ни.

Фаза 1 се характеризира с лек сън, по време на който потъваме и излизаме от сънно положение и елементарно можем да се събудим. В тази фаза очите се движат постепенно, а мускулната интензивност поти стопира. По време на тази фаза мускулите при доста хора се редуцират внезапно и те изпитват чувството като да пропадат в бездна.

Във фаза 2 придвижването на очите стопира и мозъчните талази стават по-бавни, а тялото ни стартира подготовка за бездънен сън – температурата на тялото пада и сърдечният темп се забавя.

Когато влезем във Фаза 3, в мозъка ни стартират да се редуват извънредно мудни талази, наречени делта талази, и по-кратки, бързи талази. Това е етапа на същински дълбокия сън, когато може да се окаже, че вървим насън, да сънуваме кошмари, да приказваме насън... тогава се случва и нощното напикаване.

През 4-та фаза дълбокият сън продължава, до момента в който мозъкът създава съвсем единствено делта талази. Събуждането в тази фаза ни държи неориентирани за няколко минути.

Бързото очно придвижване (REM-сънят) е стадий, по време на който очите остават затворени, само че се движат бързо, хипотетично поради интензивните сънища и мозъчната интензивност.

Всички хора се нуждам от сън, макар че към момента няма изясненост във връзка с биологичната му цел и тя остава тайнственост за учените. Въпреки това е ясно, че всяка клетка от тялото ни – от мозъка, сърцето и белите дробове, до метаболизма, имунната система и настроението, се въздействат от положителния и първокласен сън.

Така че, в случай че някой ви попита – за какво е значим сънят, към този момент знаете по какъв начин да му отговорите – тъй като без него просто... няма да ни има. Или най-малко няма да ни има в тази форма и положение, в което съществуваме сега. А това, както и да го погледнеш, си е значимо! /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР