Да си припомним тази рецепта на Мира Донкова!***Търсейки рецепта за

...
Да си припомним тази рецепта на Мира Донкова!***Търсейки рецепта за
Коментари Харесай

Ирландска агнешка яхния

Да си напомним тази рецепта на Мира Донкова!

***

Търсейки рецепта за ирландската агнешка яхния, установих две неща. Първо, в никакъв случай, но в никакъв случай не добавяйте бира в агнешката яхния! Бирата е непокътната за говеждата яхния… или за компаньон на агнешката, само че в никакъв случай в нея!. И второ, няма потребност да употребявате най-хубавите елементи на агнешкото – вратните котлети са напълно допустима опция, която облекчава и портмонето.

Въоръжена с тези познания, се наместих пред печката. Рецептата е доста лесна за осъществяване, само че изисква няколко часа във фурната. Резултатът от дългото печене е нежно месо със зеленчуци, потопени в благоуханен бульон.

Необходимите артикули:

(за 6 порции)

1 кг агнешки вратни котлети
1 с.л. масло
500 г моркови
700 г картофи
2 огромни глави лук
към 250 мл зеленчуков бульон
няколко стръка прясна мащерка
няколко стръка магданоз

 



Лукът се обелва и нарязва на полумесеци. Картофите и морковите се обелват и нарязват на шайби с дебелина най-много 1 см.

Маслото се загрява в дълбока тенджера с дебело дъно (най-добре чугунена) и в него се запечатват от двете страни агнешките котлети. Изваждат се и в остатъка от мазнината се задушава лука до транспарантно.

Фурната се загрява на 120 – 130 градуса. В чугунената тенджера (или в пръстен гювеч) се подреждат половината от картофите, по-късно морковите и най-после лука.

Посолява се, подправя се с черен пипер и се поръсва с половината от оронените листенца мащерка и ситно нарязания магданоз.

Отгоре се разпределят агнешките котлети и още веднъж на пластове се подреждат остатъка от лука, морковите и картофите. Отгоре се поръсват останалите подправки и се налива зеленчуковият бульон.

Захлупва се компактно и се оставя да се готви на спокоен огън към 3 часа, до момента в който зеленчуците са изцяло подготвени (проверява се понякога да не остане на изсъхнало, при потребност се долива малко вода или бульон).

Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз. И чаша " Гинес "!

 
Как се прави френска лучена чорба?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР