Да си попълнят библиотеката от битака в Пазарджик - с

...
Да си попълнят библиотеката от битака в Пазарджик - с
Коментари Харесай

Да си попълниш библиотеката... от битака

Да си попълнят библиотеката от битака в Пазарджик - с тази цел идват на най-колоритното пазарище в града ни десетки гости. Най-вече - ценители. Защото с времето са се убедили че точно това е мястото, където класическо произведение може да се купи за левче, че и по-евтино, в случай че на търговеца към този момент му е писнало и желае да се отърве от наличните продукти, че да завърти оборота отначало.

Офертата притегля в града ни всяка сряда ценители на положителната литература от кое място ли не. Най-много са от Пловдив и София. Столичанин споделя по какъв начин единствено за няколко месеца е добавил в персоналната си сбирка заглавия от Вазов, Йовков, Елин Пелин, Балзак, Стендал, Толстой, Есенин, Пушкин, в това число в оригинал.

„ Навремето за такива томчето съм правил абонамент в книжарницата и съм чакал на опашка от дребните часове, с цел да се пакостя да ги купя “, връща мемоари от младините към 60-годишният почитател на положителното четиво.

Пловдивчанин пък твърди, че си е купувал цели поредици на обособени създатели. 10 или 12 тома, купени едновременно, в началото може да са на по-висока цена, само че номерът е в изчакването. Към 14-15 часа, когато търговията е на привършване, продавачите сами оферират, и то с невероятни отстъпки. Готови са да продават и на кг, единствено и единствено да приберат пари в брой, с хитра усмивка отбелязва купувачът. Кратък престой на тържището обаче удостоверява думите му.

Изкупуваме от хора, които се местят в ново жилище или отпътуват за чужбина, дава отговор на въпрос за произхода на книгите един от търговците. Случвало му се било да вземе цяла персонална библиотека за 100-150 лв.. Не може да каже от какъв брой тома, за него нещата се мерят в кашони - били над 20, от огромните, за банани.

И това не е всичко. За същите пари, които другояче не биха стигнали за едно кафе в обикновено заведение на центъра, се оферират дискове и плочи на именити музикални реализатори. „ Пърпъл “, „ Металика “, „ Рейнбоу “, паралелно с по-лиричните „ Матиа базар “ и АББА - офертата е по лев на парче или даже по две-три за лев. Сред дисковете ценители откриват редки екземпляри с малко известни произведения или записи от исторически концерти на обичаните групи. Във виртуалните продавалници такива албуми можа да доближат и трицифрени цени, само че незнанието на търговците от битака ги кара да продават на ниска цена, с цел да е бързо.

Презираният от доста пазарджиклии пазар навън се оказва парадайс и за феновете на други изкуства.

Старинни картини с маслени бои, дърворезби, икони, акордеони, китари, цигулки – всичко това също може да се купи отсам.

Леко обидно е, че всичко това е изложено напряко на асфалта или в по-добрия случай върху кашон от банани. Леко необичайно е, когато чуеш показване на книга в този тип – изтъквам: „ Земи си, ного са убави “. Но си коства да преглътнеш това, в случай че ще се сдобиеш с търсено заглавие, необичаен албум, красива картина или музикален инструмент на цена сред тази за кафе от автомат и найлонката с храна за вечеря.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР