Да си погребан жив под снега е един от най-ужасните

...
Да си погребан жив под снега е един от най-ужасните
Коментари Харесай

Дроновете помагат, но не могат да заменят кучетата и спасителите в лавинните операции

Да си заровен жив под снега е един от най-ужасните кошмари, който може да се случи на човек. Скиорите и сноубордистите, които търсят адреналинови преживявани, са изложени на висок риск от лавини.

Повече от 150 души умират поради лавини всяка година, написа BBC. Тъй като времето за реакция е доста значимо, производителите на безпилотни летателни апарати считат, че тези устройства могат да открият човек доста по-бързо от избавителен екип.

Понеже местата, на които се случва да бъдат затрупани туристи, са мъчно налични пешком, на избавителните екипи от хора и кучета им лишава повече време, с цел да стигнат до местоположението.

Дроновете стигат по-бързо и дават опция на спасителите да изчистят огромните преспи сняг от високите места посредством експлозиви, които придвижват.
 Снимка 390785
Източник:

Някои планински избавителни служби настояват, че дроновете могат да понижат времето за стигане до жертвата с 50%, тъй като те отвисоко претърсват доста по-голяма повърхност в сравнение с индивида.

Повече от 90% от хората, затрупани от лавина, оцеляват, в случай че се извадят до първите 15 минути. След 45 минути опцията жертвата да е жива спада до 20 %.

Чешката планинска работа употребява безпилотните апарати Robodrone Kingfisher, които са оборудвани с камери и могат да открият покрит скиор посредством радиопредаватели. За да се случи това, те работят на периодичност от 457kHz.

Вече доста от раниците и обувките се вършат със специфични системи, чиито предаватели могат да бъдат засечени от спасителите и дроновете при положение на случай.

Дори да засекат сигнала на предавателите и да открият затрупания, дроновете към момента не могат да копаят. Тук към този момент е незаменима намесата на избавителни екипи и кучета.

" Целта е да ги намерим и да ги извадим колкото се може по-бързо. Ето за какво множеството затрупани хора са избавени от техните спътници, а не от избавителните задачи ", споделят спасители.

Дроновете могат да бъдат потребни за намирането на точната локация и времето, за което съумеят да я открият. Но те към момента не могат да свършат най-важната част - да извадят хората.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР