Да си почине, да обърне внимание на музейната си работа

...
Да си почине, да обърне внимание на музейната си работа
Коментари Харесай

Боян Петров иска почивка преди поредната атака на осемхилядник

Да си почине, да обърне внимание на музейната си работа и стартирани планове възнамерява в близко бъдеще алпинистът и биолог Боян Петров.

" Да отидеш в един сезон и да покориш два осемхилядника ми трябваха тъкмо 100 дни - 2 по 50, с цел да ги изкача. Прибирам се удовлетворен, че съм си приключил работата за този сезон. Сега е време за отмора и други занимания. Ще обърна внимание на музейната си работа и планове, които съм почнал или които ще стартира в бъдеще. Искам да се отърся от този сняг и лед ", описа Боян Петров пред Българска национална телевизия часове, след завръщането си в България, откакто изкачи десетия си осемхилядник.

" Покоряването на връх Дхаулагири беше малко по-лесно от предходния с цепнатините, с заплахите, с това, че те изяжда от вътрешната страна. Този връх беше малко по-лесен, само че трябваше доста самообладание ", описа Боян Петров.

На третия ден след идването в базовия лагер - на 7000 метра височина, той си мислял, че за 10 дни ще го изкачи, само че не се е получило тъкмо по този начин. " След това направихме една офанзива, втора офанзива, триумф, връщане, очакване и почват да те ядат нервите, тъй като сезона изтича. Оказа се обаче, че след 25 септември се отвори едно ужасно време над Хималаите, че и двата върха, които се катереха, видяха доста изкачвания. Дхаулагири беше изкачен единствено от мен и от един руснак. Чакам в този момент информацията и за един италиански тим дали са го изкачили ", продължи описа си алпинистът.

" Да покоряваш върхове в слънчево време ти дава обзора, панорамата и виждаш всичко от горната страна. Това е моментът, в който всеки един планинар желае да стигне в края на експедицията безусловно да стъпи от горната страна и да каже - няма повече нагоре - това е популярен миг. Психически към този момент се отпускаш, че си го направил ", добави Боян Петров.

В края на предходната седмица най-успешният български планинар Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник - Даулагири. Той е част от плана му " Българин на 14х8000 ", с който алпинистът желае да се подреди измежду двайсетте алпинисти в целия свят, съумели да изкачат 14-те осемхилядници на планетата без помощта на О2. За първия му, несполучлив опит за нанагорнище на Даулагири четете тук. За живота в базовия лагер четете тук, за подготовката за първата офанзива четете тук. Преди да отлети за България Боян Петров изпрати на " Дневник " последната част от описа си за офанзивата на върха - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР