Да си намериш жилище в Германия е доста трудно начинание

...
Да си намериш жилище в Германия е доста трудно начинание
Коментари Харесай

Как да си намеря жилище в Германия. Пет полезни съвета.


Да си намериш жилище в Германия е много мъчно начинание - изключително в случай че си чужденец. Но не се отчайвайте. Ето пет съвета от нас, които ще Ви оказват помощ да си намерите квартира:

. Много от трудностите по пътя обаче нямат нищо общо с расизъм или дискриминация. И не всеки отвод почива на предубеждения или неверни показа за претендента. Ето пет съвета по какъв начин да подобрите възможностите си при кандидатстване за жилище в Германия.

1. Немски, немски и отново немски!

Ако изпратите първия си мейл на немски, това усилва възможностите да получите отговор. Ако не можете да се справите самичък с тази задача, потърсете помощ: примерно от някой другар - помолете го да сформира къс текст за съответния случай, а в мейла напишете, че някой ви е оказал помощ. 

Колкото и неуместно да звучи, доста германци не се усещат задоволително сигурни, когато четат текст на британски. А един първи мейл, написан на немски, може да разчупи леда и в същото време да покаже, че всеки човек може да има проблеми с непознатите езици.

2. Отделете време за набиране на нужните документи

Много е значимо да подготвите авансово колкото се може повече документи. От тях би трябвало да излиза наяве какво вършиме в Германия - дали сте пристигнали да следвате или да работите; добре е и да визиите документално удостоверение за това, както и да се снабдите с документ от  " Schufa " (просто пуснете търсачка в Гугъл), с който да докажете, че нямате финансови отговорности.

Ако имате към този момент открита банкова сметка в Германия, пригответе също и съответното увещание. Ако нямате такава, примерно тъй като към момента не сте се записали адресно, тогава помолете другар или сътрудник да ви записва краткотрайно за седмица или две - на неговия адрес. Това не е по никакъв начин елементарно, само че все ще съумеете да откриете някого, който е подготвен да ви помогне.

Ако към този момент сте работили известно време в Германия, безусловно направете копия от последните си три извлечения от заплатата. И един спомагателен професионален съвет: подгответе си автобиография, която да вземете със себе си на първата среща със собственика/наемодателя. Така той ще научи повече неща за вас, а вие ще си спестите попълването на всевъзможни документи, които нормално би трябвало да визиите.

3: Бъдете ретро!

Ако сте неотдавна в Германия, ще се изненадате какъв брой доста хора четат вестници на хартия. В тях към момента се разгласяват най-различни разгласи, в това число и обяви за жилища. Ще рече: купувайте си местния вестник и сами ще откриете какви съкровища съдържа той.

Пандемията от ковид обаче промени ненапълно нещата: от ден на ден германци очевидно откриват дигитализацията и стартират да одобряват и документи, изпратени по електронен път, примерно по мейла. Даже има и притежатели, които оферират онлайн огледи на жилища.

4: Търсете отворени към света хора

Мои другари са се натъквали при търсенето на жилище на въпроси като: " Готвите ли с доста подправки " или " Мирише ли мощно храната, която приготвяте? ". Други път се интересуват какви езици говорите или дали става доста шумно, когато ви идват на посетители другари или " цялото ви семейство ".

За страдание, запитвания от хора с задгранични имена могат да бъдат пренебрегнати. Но за благополучие болшинството не постъпва по този начин - немалко хора желаят да опознаят и други култури и нямат нищо срещу да дадат жилището си чартърен на чужденци. Например това би било добра опция да упражняват британския си, да опитат непозната кухня или да слушат непозната за тях музика.

Дръжте очите си отворени точно за такива притежатели и не си губете времето с други, които не желаят да ви одобряват подобен, какъвто сте.

5: Проявете самообладание!

Пускането на онлайн публикация за жилище в някои от немските градове с високо търсене нормално генерира до 50 запитвания още през първия час от появяването на обявата. Представете си единствено какъв брой старания поставя притежателят единствено до момента в който ги прегледа.

Затова е доста евентуално, в случай че сте изпратили питане и не получавате отговор, наемодателят просто да е покрит от оферти и по тази причина да е пропуснал да ви отговори. Заредете се с самообладание и оглеждайте постоянно обявите.  

***

Разгледайте и тази изложба от нашия списък:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР