Да си на 13 г. и да си купиш електронна

...
Да си на 13 г. и да си купиш електронна
Коментари Харесай

Пазете децата си! Върлува нова опасна мода

Да си на 13 година и да си купиш електронна цигара, става известно, е надалеч по-лесно, в сравнение с да си купиш елементарни цигари от близкия магазин. Въпреки че продажбата на деца на по този начин наречените вейпове е неразрешена, тя се случва бързо и елементарно в интернет.

От институциите признават, че контролът е сложен поради динамичността в необятното онлайн пространство.

С позволение от родителите на 13-годишно дете, екип на Нова тв направи опит, с цел да види, ще ѝ бъде ли пожелан документ за идентичност при онлайн покупка.

Под предлог, че е за майка ѝ, против 43 лв. детето се снабди с електронна цигара, поръчана по интернет и доставена незабавно на идващия ден.

Цигарата беше определена на инцидентен принцип в първия уебсайт за извършване на покупки. Въпреки че съгласно общите условия, услугите на уеб страницата са неразрешени за малолетни, оттова не желаят нищо друго с изключение на име и телефонен номер.

След няколко разменени известия с продавача, екипът на медията посочи офиса на куриера, цвета на мечтаната цигара и ден по-късно, тя беше в ръцете на малолетната ни героиня.

"Това е неразрешено от закона. Имаме и съответни случаи, в които сме установявали предлагането на подобен вид продукти. В тези случаи сме налагали и глоба, която по закон е до 5 000 лева”, съобщи Димитър Маргаритов, ръководител на Комисия за отбрана на потребителите.

Установяването на нарушаване и използването на наказване в интернет обаче, било много по-трудно, изясняват от Комисията за отбрана на потребителите.

„ Има известна динамичност в предлагането, тъй като тогава, когато ние сме открили, че има нарушаване на възбраната, от съответния електронен магазин изчезват тези анонси. Онлайн пространството е нещо, което занапред ще бъде обект и на по-засилена нормативна регулация”, изясни Маргаритов.

„ В електронните цигари, в пълнителите, се съдържат пропилен грикол и глицерин. Когато са подложени на термичните процеси, под въздействие на нагряването, се отделят акролин и формалдехид.

Акролинът е мощно отровен за дихателната система, формалдехидът - за нервната система. Освен това се потвърждава, че в парата на електронната цигара се съдържат и метали. Метали, от които кадмий, хром, никел, олово”, изясни пулмологът доктор София Ангелова.

Както всички органи в човешкия организъм, белият дроб също се развива до 25-годишна възраст, предизвестява доктор Ангелова. Затова и тютюневият пушек, и парата от електронна цигара, и веществата, съдържащи се в бездимната, били извънредно рискови за всички подрастващи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР