Да си млад човек в Полша никога досега не е

...
Да си млад човек в Полша никога досега не е
Коментари Харесай

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите в опит да спре изтичането на мозъци

Да си младеж в Полша в никакъв случай до момента не е било толкоз преференциално. Нов закон, който влиза в действие в Полша на 1 август, ще отстрани налога върху приходите за близо 2 милиона млади работещи поляци. Инициативата е опит на държавното управление да спре голямото приключване на мозъци, което Полша претърпява през 15-те години от присъединението си към Европейския съюз.

Премиерът Матеуш Моравецки съобщи, че данъчното облекчение ще даде нови благоприятни условия на младежите, които " да се равняват на тези на Запад ".

Поляците на възраст под 26 години, които печелят по-малко от 85 528 полски злоти (22 547 долара) годишно от 1 август ще бъдат изключени от налога върху приходите, който се равнява на 18 %. Отстъпката е великодушен жест, поради че междинната заплата в Полша е малко под 60 000 злоти (15 700 долара) годишно.

Според плановете на държавното управление 2 милиона души ще могат да се възползват от мярката.

Когато Полша и още седем страни от Централна и Източна Европа се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година, жителите им получиха правото да работят из общността без нуждата от позволение за работа или виза.

Застъпвайки се за новия закон в Народното събрание, Моравецки сподели, че през последните 15 години 1,7 милиона души са напуснали Полша.

" Това е като че ли цялата Варшава е отпътувала... загубата е голяма. Това би трябвало да свърши, младежите би трябвало да останат в Полша ", акцентира той.

Това всеобщо емигриране оказва отрицателно влияние върху стопанската система.

" През последните три (или) четири години започнахме да следим дефицит на работна ръка и (осъзнахме), че имаме потребност тези хора да се върнат ", споделя Барбара Янцевич, която управлява подразделението за проучвания на стопанската система и миграцията в Центъра за проучвания на миграцията във Варшава.

Кинга Китовска е измежду тези, които са напуснали страната. Преди време 22-годишната корпоративна анализаторка идва в Лондон, с цел да учи и остава в английската столица, откакто си намират работа във финансовия бранш.

Макар да прави оценка предлагането на държавното управление като обилно, то няма да е задоволително, с цел да я убеди да се върне.

" Не мисля, че това е методът младежите да бъдат накарани да останат в страната ", споделя тя.

" Важно е да бъдат основани благоприятни условия и да се отворят браншове, които сега са привлекателни за младежите ", добавя тя.

Експертите по миграцията не са уверени, че тактиката ще проработи.

" Не всичко е пари ", отбелязва Хедър Ролфи, която управлява екипа за претовареност и обществена политика на Националния институт за стопански и обществени проучвания в Лондон.

" Изследванията, които са направени за младите полски мигранти във Англия, демонстрираха, че постоянно младежите гледат на миграцията като един тип обред за съзряване, като метод да се отделят от фамилиите си и да добият известна самостоятелност ", показва тя.

Китовска е съгласна с това изказване.

Заплатата, въпреки и значима, не е приоритет, изяснява младата жена.

" Търся по-скоро благоприятни условия в сравнение с пари в кратковременен проект ", споделя тя. Работата, която има в Лондон, даже не съществува в Полша. Повечето работни места, които се оферират там във финансовия бранш, са в бекофиса - подразделенията, които остават зад кулисите на фирмите и в действителност не работят с клиенти.

От 2004 година Англия е най-популярната дестинация за полските имигранти и към този момент близо 1 милион поляци живеят на Британските острови. Въпреки огромния стопански прогрес, който Полша реализира през последните години, заплатите във Англия към момента са доста по-високи.

" 18-процентовото данъчно облекчение е огромно, само че към момента не е задоволително за равнене на неравенството (в доходите) сред Полша и Обединеното кралство ", добавя Янцевич.

Данъчната отстъпка е единствено част от множеството обществени придобивки, които ръководещата партия Право и правдивост разгласи преди европейските избори през май. До ноември в страната би трябвало да се проведат и общи парламентарни избори.

Правителството чака общественият пакет, който включва и нови дотации за фамилии с деца, както и бонусни добавки към пенсиите, да коства 40 милиарда злоти (10 милиарда долара).

Моравецки твърди, че промените са инвестиция в обществото и стопанската система. Законът завоюва мощна поддръжка в Народното събрание, доминиран от Право и правдивост, само че пожъна и известни рецензии.

Опозиционният народен представител Ришар Петру назова мярката " извънредно лъжовен популизъм ".

Той съобщи пред Народното събрание, че вместо да усъвършенства ситуацията на младежите, скъпият нов закон евентуално ще докара до понижаване на заплатите от работодателите, и по този метод приходите на процедура ще бъдат арестувани на същото равнище.

" Какво ще се случи, когато те (младите чиновници - бел. прев.) навършат 26 години? Ще станат неизгодни, тъй като ще са прекомерно скъпи? ", добави той.

Според Ролфи възрастовото ограничаване евентуално ще изключи младите поляци, които към този момент са в чужбина и мислят дали да не се върнат в Полша.

" Моментът, в който хората стартират да мислят дали желаят да останат или да се върнат в страната си, е малко по-късно в живота. Когато вземат решение, че желаят да имат деца - някъде към края на 20-те и началото на 30-те им години ", добавя тя.

Законът обаче може да помогне да помогне тези, които обмислят да заминат, да решат да останат в страната.

" Много по-важно е за тези, които към момента са в Полша и не са имигрирали, защото се предизвиква по-стабилна претовареност, а и се дава известна изгода...така че те може да са по-склонни да останат в Полша ", отбелязва Янцевич.

Дори в случай че тази политика не проработи както се чака, поляците може да премислят бъдещето си във Англия. Сривът в цената на английската лира след референдума за Брекзит през 2016 година понижи привлекателната мощ на работата в Обединеното кралство.

Атмосферата също се утежни. Дебатът към Брекзит бе ориентиран към миграцията и полицейската статистика сподели, че докладваните закононарушения от ненавист против имигранти са нарастнали внезапно след референдума.

Объркването към Брекзит и бъдещата миграционна политика на страната към този момент отблъскват хората. Статистиката демонстрира, че към този момент повече поляци напущат Англия, в сравнение с идват.

Политиката за Брекзит на английското държавно управление и чувството за неприязън към мигрантите може да се окажат по-ефективни за връщането на полските емигранти вкъщи от всевъзможни данъчни отстъпки.

 

Ивана Котасова, Си Ен Ен / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР