Да си лягаме с телефон в ръка и да забравим

...
Да си лягаме с телефон в ръка и да забравим
Коментари Харесай

Вредите от социалните мрежи преди сън

Да си лягаме с телефон в ръка и да забравим да заспим около цялото това ровене във Фейсбук не е някакъв феномен, а по-скоро всекидневие. Смятаме, че развличането с обичаната джаджа сполучливо заменя гледането на телевизия и не ни вреди повече.

Но истината е малко по-различна и последните проучвания я удостоверяват. Центърът за проучване на медиите, технологиите и здравето в Университета в Питсбърг се интересува от връзката сред потреблението на технологиите и психологичното здраве на човек .

Както в позитивна, по този начин и в негативна посока. Важен акцент е и дали има общо сред технологиите и все по-разпространените депресии. Очакванията са били че или укрепва, или облекчава депресивните положение.

 Снимка 334883

Но ето я и истината. След изследване, извършено с близо две хиляди участници, се открива директна взаимозависимост сред използването на обществените мрежи и депресията, възприятието за тревога и за обществена изолираност .

Колкото повече употребяваме Фейсбук, Instagram, Twitter и други, толкоз повече се ускоряват тези усеща у нас. Съществува и тъкмо противоположната връзка - колкото сме по-депресирани, толкоз повече време прекарваме в обществените мрежи .

Не единствено продължителността на използването на тези канали за информация и връзка е от голяма важност. Важно е и по кое време го вършим. Ако това се случва половин час или по-малко преди сън , то тогава си подсигуряваме огромни проблеми.

 Снимка 334880

Употребата на Фейсбук може да ни наподобява скучно и почтено занятие, само че не е тъкмо по този начин. Именно във времето преди да заспим, н ие сме най-чувствителни и податливи на разнообразни въздействия .

Така, да вземем за пример, сме по-склонни да залитнем по някоя реклама и да създадем недомислена покупка . А на сутринта да се чудим какво тъкмо да вършим с нея, откакто ни я доставят.

Освен това, съгласно проучването, няма изключително значение, че сме употребили относително малко смарт телефона си денем, в случай че наваксаме преди лягане . Късно вечер любовната история на наши другари може да ни развълнува повече от нужното.

 Снимка 334879

А в случай че сме необвързани сега, в който гледаме, че някои се е сгодил, депресивното положение ни е обезпечено. Няма да ни стане и по никакъв начин прелестно, в случай че до момента в който ние мръзнем тук, някои от листата ни с другари се припича на Мавриций. Не е болежка за умиране, само че се претърпява по-тежко във времето, отредено за сън .

От там идва и невъзможността да заспим, както и кофти настроението на идващия ден. Всички знаем какви са вредите от систематичното недоспиване . Не просто липса на сила, тонус и опция да изпълняваме ежедневните си отговорности. Също по този начин и повишен риск от сърдечни болести, диабет и други заболявания.

Същият резултат имат и позитивните страсти. Ако разберем, че другарка е родила или пък някой са го повишили в работата и можем откровено да се зарадваме, също не вършим услуга на себе си и желанието ни за пълностоен сън.

 Снимка 334882

Затова най-хубавият съвет е изцяло да забраним сами на себе си потреблението на смарт телефона в спалнята . Да, оправдания постоянно можем да си намерим. Но по-добре да си купим будилник, който да ни разсъни, в сравнение с цяла нощ да не мигнем, сложени в клопката на Фейсбук афекта, написа BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР