Да си жена зад волана на камион не е лесно.

...
Да си жена зад волана на камион не е лесно.
Коментари Харесай

Майката на 4 деца, която стана тираджийка в Германия

Да си жена зад кормилото на камион не е елементарно. Кати Радке обича специалността си и се употребява с почитание измежду сътрудниците си. Ако компаниите наемат повече дами, Германия ще реши казуса с дефицита на квалифицирани водачи, написа Оливер Пипер в публикация за " Дойче веле ".

Трябва да разполагаш със спокойствието на Кати Радке, с цел да можеш да работиш като водач на тежкотоварен камион. 36-годишната жена всеки ден си пробива път със своя електрически мотокар през тесните пространства на спедиторския склад в Ешвайлер край Аахен, с цел да вземе пакетите, които по-късно натоварва на своя камион. " Това в този момент гълтам моето време, това е моето занимание, " споделя майката на четири деца, до момента в който започва мотора на 12-тонната машина. Радке е осъществила фантазията си. " Повечето деца си играят с лего като дребни, аз пък все си играех с камиончета ", спомня си тя. Да бъде зад кормилото постоянно ѝ е носило възприятие за независимост, въпреки пътуванията й в този момент да са единствено до прилежащи градове.

Спокойствието, организационният гений и дружелюбността са наложително нещо за Радке, само че най-важното съгласно нея е въпреки всичко човек да обича работата си: " Трябва да обичаш това, което правиш. Иначе тази специалност не е за теб ". Проблемът на промишлеността е точно, че все по-малко хора имат интерес и предпочитание да работят като водачи и дефицитът на квалифицирани служащи придобива трагични измерения.

Остра потребност от водачи

Малцина схващат това по-добре от Хайди Радлер. През 1999 година, когато стартира работа в спедиторската компания " Хинцен ", фамилният бизнес разполага единствено с дребен офис и осем водачи. Двадесет години по-късно компанията се е разраснала и разполага с 90 индивида, които доставят артикули до Айфел, Аахен и Кьолн. Въпреки че да намериш квалифицирани водачи става все по-трудно: " Конкуренцията е жестока, мъчно е да се намерят надеждни хора, а още по-трудно е по-късно да ги задържим ", оплаква се помощник мениджърът в " Хинцен ".

Една трета от водачите на тежкотоварни коли в Германия са към и над 55 години. Според изследване на Световната банка, след 10 години в Германия ще има остра потребност от почти 150 хиляди нови фрагменти, като даже водачите от Източна Европа няма да могат да запълнят тази празнота. Браншът има сериозен проблем с набирането на личен състав.

По-рано немските въоръжени сили са обучавали професионални фрагменти, които по-късно незабавно са успявали да стартират работа като водачи в спедиторския бизнес, само че през днешния ден такава процедура към този момент не съществува. " Или карате тригодишен курс на образование, или се записвате в автошкола и вземате за шофьорска брошура, което коства сред 4 хиляди и 5 хиляди евро. Кой може да си го разреши? ", пита Радлер. Освен това доста водачи се опасяват, че ще изгубят работата си, в случай че по немските пътища се появят самостоятелни коли.

Лош имидж

Днес обаче обстановката е друга и в случай че нямаше водачи на камиони като Кати Радке, Германия нямаше да може да действа. Те са дребна, само че значима частица в гигантската логистична машина, защото с разширението на онлайн търговията, се усилва и желанието на клиентите да разопаковат пратките си горе-долу незабавно откакто са създали поръчката. Въпреки това тираджиите имат ужасна известност: " По принцип тази специалност не се употребява с самопризнание ", изяснява Хайди Радлер. " Твърди се, че затрудняваме придвижването по автомагистралите, предизвикваме тапи, а също по този начин съсипваме околната среда ". От няма и къде и защото липсват мъже претенденти за тази служба, спедиторската компания, в която работи Кати Радке, взема решение да я наеме и образова за професионален водач на камион.

Повече дами зад кормилото

" Кандидатствах в 20 други компании. Дванадесет от тях даже не ми дадоха отговор, а останалите осем ме поканиха на изявление. " Хинцен " беше единственият шеф, който искаше да ме наеме ", спомня си Радке. Работното ѝ време от 35 часа седмично е съобразено напълно с нейните отговорности. В момента шофьорките на камиони са едвам към 1.7 %, защото сложната съгласуемост сред фамилните отговорности и работата към момента отблъсква доста дами от тази специалност. " Освен това би трябвало да се утвърдите като експерт в най-вече мъжка среда, което по никакъв начин не е елементарно. Като жена би трябвало да сте доста уверена в себе си ", изяснява Хайди Радлер.

" Бях наясно, че като камионджийка ще би трябвало да се оправям с неприятните подмятания по мой адрес ", споделя Кати Радке с усмивка. Един клиент непосредствено й споделил, че дамите нямат място зад кормилото, а различен неин сътрудник й се сопнал, че работи по-малко часове от него.

Въпреки това към този момент половин година тя ръководи своя камион, като в това време е спечелила уважението и признанието на своите сътрудници. Може ли Германия в действителност да понижи дефицита на квалифицирани водачи на тежкотоварни транспортни средства, като наема повече дами? Кати Радке е сигурна, че това може да се случи, само че спедиторските компании ще би трябвало да премислят изискванията си и да ги създадат по-благоприятни за хора със фамилии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР