Да, ще организираме още протести като гражданска инициатива. Номинация има,

...
Да, ще организираме още протести като гражданска инициатива. Номинация има,
Коментари Харесай

Защитата на кандидата за главен прокурор Гешев увяхна в телевизионен ефир

Да, ще организираме още митинги като гражданска самодейност. Номинация има, само че избор няма. Ако слушаме мненията на Висш съдебен съвет, определяща ще е концепцията на Иван Гешев за развиване на прокуратурата, а по нея има и публично разискване. Това съобщи лицето на " Правосъдие за всеки " юрист Велислав Величков.
Същевременно, съгласно юрист Величков, правосъдният министър Данаил Кирилов в действителност опорочава процедурата, тъй като брои сигурни 11 гласа от прокурорската гилдия още преди Гешев да показа идея и да дава отговор на въпроси при чуване пред Висш съдебен съвет . Той смята избора за превдварително решен, сподели юристът по адрес на Кирилов.
Сигурно има някакви доста съществени причини против избора на Иван Гешев за основен прокурор, само че аз не съм ги чул, разгласи политическият анализатор Георги Харизанов пред Нова телевизия. Той съобщи, че " кашата в главите " на основателите на правосъдната промяна към този момент почвала да прави неприятно усещане. Прокурорите магистрати ли са или не са, попита Харизанов задочно някогашния правосъден министър Христо Иванов.
Протестът, който провежда " Правосъдие за всеки ", не е политически, а цивилен, настоя Величков. Порочността се състои в това, че съвсем като в казарма основният прокурор упражнява надзор над всички други прокурори и това е записано в Конституцията. Няма случай, при който сегашен основен прокурор да се е подписал кой ще му е наследникът - това да не е наследствена монархия , разяснява юристът, визирайки подписа на Сотир Цацаров в поддръжка на Иван Гешев. Петима анонимци, избрани в подмолни сделки от Народното събрание, дефинират основния прокурор за 7 милиона души. Как по този начин няма никой различен отвън Иван Гешев? Колко сполучливо завършени каузи има господин Гешев като началник на Спецпрокуратурата, че да заслужи кандидатурата му да се афишира за безалтернативна, зададе съответните въпроси юрист Величков. И подсети, че от години " Правосъдие за всеки " упорства политическата квота във Висш съдебен съвет да се ограничи до петима души, а не 11, както е в този момент (5 от прокурорската гилдия и 6 от съдийската), с цел да не може да има политически надзор върху правосъдната власт. " Историческият компромис " беше исторически неуспех, подсети Величков за времето, когато Христо Иванов подаде оставка от парламентарната естрада като правосъден министър.
Г-жа Иванчева беше наказана на 20 години, опита да отбрани Гешев Харизанов и беше заставен след това да признае, че това е присъда на първа инстанция, не дефинитивна . Адвокат Величков попита политическия анализатор и дали Гешев в действителност е прокурор по делото или не, откакто Главна прокуратурата сподели, че не е.
Харизанов не се съгласи и, че Иван Гешев се е оповестил срещу разделянето на управляващите – било извадено от подтекст. А юрист Величков напомни, че президентът има значима роля в процедурата - той би трябвало да разгласи претекстове дали подписва декрет за нов основен прокурор или не. По процедура, той може да откаже, само че при наново предложение на Висш съдебен съвет на същия човек, е задължен да подпише.
Кой е Георги Харизанов?
Припомняме, че Харизанов беше шеф на държавното дружество " Напоителни системи " и преди 5 години беше пребит с железни тръби. Харизанов беше разследван за неизгодна договорка, ощетила " Напоителни системи " - за умишлено подписване на неизгодна договорка с железни тръби, която е ощетила сдружението с над 560 000 лева, само че отхвърли понесеният побой да е обвързван с " Напоителни системи ".
Иначе името на Харизанов нашумя при започване на 2012 година около нещастието с наводнението в село Бисер. Тогава той обясняваше пред медиите за положението на язовирите, което предизвика публичен интерес към него. По това време и образованието му беше сложено под подозрение поради невзета тапия - след въпрос в Народното събрание отпреди към този момент 7 години в тогавашното Народно заседание на тогавашния народен представител на Българска социалистическа партия Петър Курумбашев за квалификацията на Харизанов, като питането беше към тогавашния аграрни министър Мирослав Найденов, който не разяснява. Самият Харизанов обаче твърди, че има тапия от Датския лицей в София. Стана ясно още, че през 2005 година Харизанов е получил двугодишна присъда с изпитателен период от три години и санкция от 1000 лв. по дело за рекет. По думите на самия Харизанов той се сдобил с условна присъда, когато е бил на 19 години. Тогава водач е блъснал колата му и мъжът не е имал " Гражданска отговорност ", а Харизанов е желал да му бъдат платени материалните вреди, нанесени на автомобила му и надлежно изискал пари от виновника съгласно него, което довело до условна присъда за рекет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР