Да се запази на всяка цена Бетонния мост, който свързва

...
Да се запази на всяка цена Бетонния мост, който свързва
Коментари Харесай

Областният управител на Пловдив: Ще настояваме за запазване на Бетонния мост

Да се резервира непременно Бетонния мост, който свързва регионите „ Южен “ и „ Централен “ в Пловдив. За това се разгласи новоизбраният регионален шеф на града Дани Каназирева. Тя заяви това на конференция след работна среща с специалисти от Областна администрация и представители на Камарата на инженерите в капиталовото планиране и основния проектант на Пловдив – Димитър Ахрянов.

От НКЖИ към този момент оповестиха процедура за възлагане на социална поръчка с предмет „ Модернизация на стоманен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и създаване на комуникационно-транспортен пробив под ЖП гара Пловдив “ и опазване на надземната пътна връзка. В идейния план е заложено премахването на Бетонния мост, което би трябвало да се случи след реализирането на пробива под Централна гара.

Областният шеф съобщи, че е извънредно значимо да се осъществя планът за модернизацията на железопътната мрежа, само че той не би трябвало да става причина за премахването на Бетонния мост. Дани Каназирева съобщи, че е наложително да бъде признат явен ангажимент за опазване на пътната връзка, дружно с реорганизация и уголемение. Желанието на експертите от Областна администрация и Община Пловдив, както и от Камарата на инженерите в капиталовото планиране, е Бетонния мост да бъде реконструриратн и съществуващите в този момент пътни платна да бъдат разширени. Това би трябвало да стане паралелно с плана за рационализация на стоманен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и създаване на комуникационно-транспортен пробив под самата жп гара.

Според Каназирева в публичния интерес е пробивът под Централна гара да бъде осъществен и въведен в употреба със опазване на всички връзки, връзки и колектор за сметка на НКЖИ и средствата, отпуснати по плана, а община Пловдив да няма ангажимент с финансирането на тези спомагателни действия. Необходима е и смяна на Подробен устройствен план във връзка с пътната връзка, която сега е планувана за разрушение. От своя страна арх. Маринов предложи пробивът под ЖП гара Пловдив да стане по по този начин наречения „ закрит прийом “, което е извънредно значимо за недопускане парализирането на връзките в част от града. Предстоят срещи и диалози с представители на НКЖИ, на които да бъдат разисквани предложенията на специалистите и регионалния шеф.

Бетонният мост е една от главните връзки, по която минава трафикът сред регионите „ Южен “ и „ Централен “. Освен него, най-многолюдният регион има едвам още две входно-изходни артерии – надлез „ Родопи “ и Коматевския транспортен възел. Последният обаче се намира в ниска точка и бива затварян от полицията при всеки по-сериозен дъжд през последните години, с цел да се предотврати закъсването на коли. Така, ако бъде премахнат Бетонният мост, ще се стигне до големи усложнения в трафика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР