Да се явиш на интервю за работа и без това

...
Да се явиш на интервю за работа и без това
Коментари Харесай

Чужденци споделят какво е да си на интервю за работа в Русия

Да се явиш на изявление за работа така и така от време на време е много плашещо, а какво остава, в случай че искаш да работиш в Русия?

Ето какво да очаквате от работодателите, съгласно нашите читатели.
Чарлз Бърман (САЩ): „ Без психически въпроси “


Личен списък

Аз съм онлайн учител по британски от Бингхамптън, Ню Йорк, Съединени американски щати. През 2018 година аплайвах и получих работа като онлайн преподавател по британски език в Русия. Това, което ме изненада най-вече, беше неналичието на психически въпроси: имаше единствено въпроси за квалификациите ми, опита ми, техниките и метода в работата ми. За човек като мен от Съединени американски щати това беше доста приятна изненада.

Интервюто беше прагматично и ясно. Попитаха ме за опита ми. Накараха ме да опиша професионалния си метод към работата. Изнесох образцов урок пред интервюиращия, който сподели по какъв начин работя и какви са компетенциите ми. Помолиха ме да обясня едно време в британския език, което потвърди, че разбирам граматиката, която ще преподавам.

На американските изявленията има доста повече психически въпроси, като да вземем за пример: „ Как се виждаш след пет години? “, „ Коя е най-голямата ви уязвимост? “, „ Защо желаете да работите тук? “ и т.н.  Руското изявление ми хареса доста повече. В американските изявленията постоянно знам, че на изявлението се чака да дам авансово избрани отговори. Освен това, там се чака претендентите до известна степен да се хвалят. На съветското изявление имах възприятието, че мога да съм по-честен и да не се лаская изкуствено.
Хънтър Каруд (САЩ): „ Ти американски разузнавач ли си? “


Личен списък

След като приключих магистърската си степен в Университета в Санкт Петербург, аплайвах за работа в региона на интернационалния бизнес в съветска компания в Москва. Беше 2019 година. Първият и вторият кръг на изявлението минаха ужасно. Стигнах до трети кръг, който беше тест с детектор на лъжата. Компанията беше наела някогашен чиновник на ФСБ, с който се срещнах край мол в Москва. Заведоха ме в една офис постройка, където ме завързаха за детектор на лъжата. След като ми зададоха няколко базови въпроса, ме попитаха: „ Ти американски разузнавач ли си? “. Казано в резюме, не получих работата. Сами си правете изводите… И да, открих си друга работа в съветски стартъп, който се занимава с роботизирана автоматизация на процесите.
Радха Завери (Индия): „ Не е невероятно “


Личен списък

Вече четири години съм в Русия и интервютата ми до момента бяха страхотни. Не е невероятно да си намериш работа, в случай че имаш верния набор от квалификации и умения.

Аз съм преподавател в ясла с 20-годишен опит и аплайвах за работа в Русия през 2019 година. Интервюто ми беше отдалечено, защото живеех в Индия и процесът беше доста елементарен. Не мога да кажа, че в изявлението имаше нещо друго – беше същото като в останалите страни. Мисля, че да си себе си е най-важно.
Боб Лемънс (Канада): „ Трябва да имаш неповторим набор от умения “


Личен списък

През 2010 година с мен се свързаха от американска компания, направила смесено сдружение с „ Лукойл Западен Сибир “. Търсеха си общоприет управител (генерален директор), който да ръководи сдружението. Отидох в Русия, с цел да се срещнем в Москва, а по-късно посетих и завода в Когалим. Имаше доста въпроси за опита ми в ръководството на химически цех (инженерно обучение, финансови знания, финансови разноски, ръководство на планове, щадящо произвеждане, дали бих могъл да се приспособявам към културата и т.н.). По това време управлявах химически цех в Канада, който доста приличаше на този в Когалим. Интервюто включваше и инспекция на предишното ми. След като всички страни се споразумяха, подписахме контракти и отпътувах за Когалим. Прекарах три месеца дружно с генералния шеф и заемах позицията му три години. Не говорех британски, само че имах преводач, който ми помагаше.

За да работиш в чужбина, би трябвало да имаш неповторими умения. Трябва да схванеш какви са дълготрайните или краткосрочните им цели и е нужна помощта на юрист с опит в Русия и в Европа. Да работиш в чужбина наподобява вълнуващо и екзотично, само че човек би трябвало деликатно да изследва всичко и да разбере дали това е за тях. Да работиш в Русия не е елементарно – има доста администрация, а процесът на взимане на решения е муден и непоколебим.

Вярвам, че висококвалифицираните механически специалисти имат страхотни благоприятни условия за работа в чужбина. Просто би трябвало добре да схванат контракта си. Какви са изискванията и по какъв начин желаете да ви заплащат. Ако имате желание да се преместите там за непрекъснато – това е друга тематика! “

създател: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР