Да се внимава за наратива и да се избягват провокации.

...
Да се внимава за наратива и да се избягват провокации.
Коментари Харесай

Скопие поиска от София да внимава и да избягва провокации

Да се внимава за разказа и да се заобикалят провокации. Да се практикуват европейските полезности, а съюзничеството в НАТО и предстоящото близко съдействие в границите на Европейски Съюз в допълнение да затвърдят двустранните връзки сред Република Северна Македония и България. Това обявиха управляващите в Скопие след последните вести от София, че президентът Румен Радев е свикал на среща началниците на службите за сигурност поради незачитането на правото на самоопределяне на българите в югозападната ни съседка, написа „ Слободен щемпел “, представен от организация " Фокус ".

Правителството посредством своя представител Душко Арсовски повтори през вчерашния ден позицията във връзка с договарянията с България, че всички страни, участващи в процеса, би трябвало да внимават и че не е уместно страните членки на НАТО да поддържат връзка по този метод. „ Премиерът показа мнение, пояснение за това. Като държавно управление можем единствено да го повторим. Продължаваме с деликатния разказ. Трябва да се внимава от всички страни, участващи в преговорния развой, в това число висшите чиновници от двете страни. Най-важното е, че не е уместно страните членки на НАТО да поддържат връзка по този метод “, сподели Арсовски.

Министърът на защитата Радмила Шекеринска оцени като неверна стъпка срещата на Радев с ръководителите на службите за сигурност. Той акцентира, че Северна Македония е може би най-хубавият образец в района във връзка с равенството на жителите и зачитането на многообразието. „ Не съм чувала за образец или епизод в историята, когато разузнаването е работило позитивно и потребно за развиването на правата на индивида и мисля, че това е неверна стъпка. Република Северна Македония е страна, която е вложила доста в равенството на жителите и в отвореността на обществото да одобри всички разлики. Може би ние сме най-хубавият образец в нашия район по тази тематика и той е приет от организации, които постоянно подлагат на критика тези тематики “, сподели Шекеринска. Тя добави, че македонското общество е посочило по-голяма зрялост и неприкритост от някои по-стари демокрации, защото, както той сподели, като дребна страна и като нация е минало през епизоди на отказване и това ги е насърчило да осъзнаят, че другите би трябвало да бъдат уважавани.

„ Научихме си уроците. Ние ги демонстрираме всеки ден, даже и с преброяването, ние сме страна, която дава опция на всеки жител да се показва свободно. Бих се радвала, в случай че всички страни в съседството ни дадат едно и също право на своите жители “, сподели министърът на защитата. Послание за превъзмогване на провокациите, усилване на съдействието и подсилване на двустранните връзки изпрати през вчерашния ден на българския си сътрудник Екатерина Захариева министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи в приветственото обръщение по случай 3 март - Националния празник на Република България. „ Считам връзките с Република България за извънредно значими, до момента в който задължението за тяхното по-нататъшно подсилване е от необикновен интерес за развиване на добросъседските връзки. Република Северна Македония остава твърдо ангажирана с използването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, което е значима връзка в укрепването на доверието сред нашите жители “, сподели Османи в приветственото си обръщение до Захариева.

Той акцентира, че „ пътят напред е посредством възприемането и практикуването на европейските полезности, а съюзничеството в НАТО и предстоящото тясно съдействие в границите на Европейски Съюз в допълнение ще укрепят двустранните връзки. „ Подкрепата на Република България за евроатлантическата вероятност на Република Северна Македония значи сигурна поддръжка за нашите най-високи стратегически цели и е удостоверение на другарството сред нашите жители. Съвместното председателство на Берлинския развой тази година беше исторически миг с огромна символика, който сподели, че районът поема самодейността и поема отговорност за процесите, които дефинират неговото бъдеще. Това беше удостоверение, че държава-членка на Европейски Съюз и страна-кандидатка могат да работят дружно в полза на страните от района. Убеден съм, че единствено посредством непрестанно използване на настоящия метод ще успеем да преодолеем всички провокации и да осигурим изчерпателен прогрес на нашите жители “, съобщи Османи в приветствено обръщение до българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР