Да се въведе таван на социалните помощи на годишна база

...
Да се въведе таван на социалните помощи на годишна база
Коментари Харесай

Таван на социалните помощи на годишна база предлага вицепремиерът Каракачанов

Да се вкара таван на обществените помощи на годишна база и в границите на 3 години да се съборят ромските гета. Това са част от предложенията, заложени в идея за интеграция на ромите, която вицепремиерът Красимир Каракачанов показа пред Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси.


Образование, труд и съблюдаване на закона. Накратко това са трите стъпки за решение на ромския проблем съгласно вицепремиера Красимир Каракачанов. По думите му до в този момент за 10 години са изхарчени над 815 милиона и половина лв. за интеграция.
Красимир Каракачанов - вицепремиер по публичния ред и сигурността и министър на защитата: И резултатът, както виждате, е нулев.
Но съгласно вицепремиера Томислав Дончев тези пари не са изхарчени единствено за ромите, а за другите уязвими групи. И акцентира, че ограничения с явен етнически профил съвсем няма. Затова в този момент концепцията на Вътрешна македонска революционна организация е напълно отдадена на ромите.

Основен инструмент за интеграция са обществените помощи. Но не раздаването им, а прекъсването. Сред концепциите са да се губи правото на помощи да вземем за пример при отвод от преквалификация и започване на работа, в случай че се показва безценен метод на живот, неподходящ на статута " обществено слаб " или в случай че малолетни раждат деца.

Красимир Каракачанов: Тази част от популацията на България, която счита, че законите не важат за нея, че непознатата благосъстоятелност е допустимо да бъде тяхна, че непознатият живот, здраве или достолепие нямат значение, да бъдат научени, да бъдат възпитани да съблюдават законите и да почитат другите свои съграждани.
Каракачанов акцентира, че престъпността и ниското обучение не се следят единствено при ромите. А съгласно просветителното министерство не може да се твърди, че до в този момент нищо не е направено.

Деница Сачева - зам.-министър на образованието: Това, което успяхме да създадем - точно да се върнат съвсем 40 хиляди деца в клас, от които наново отпадналите са към 2 500, само че с 400 от тези 2 500 продължаваме в допълнение работа. Децата, които отпаднаха предходната година за първи път са 3 пъти по-малко от тези, които отпадаха до момента.
Според неправителствени организации, които се занимават с ромския проблем, концепцията на Вътрешна македонска революционна организация е дискримнинационна и в нея няма ограничения, които действително да дават обещание позитивна смяна.

Ася Добруджалиева - Фондация " Подслон за човечеството " (Хабитат България): Информацията, която тук е дадена, е извънредно семпла и прекалено много популистка. Няма конкретика, няма разбор, няма действителна информация.
То просто няма дълготрайна визия в този документ.

Освен това не са съгласни да се вършат отрицателни изводи за всички роми. А и се притесняват, че е по-вероятно документът да докара до повече напрежение, в сравнение с до интеграция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР