Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както

...
Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както
Коментари Харесай

Лекарите искат потребителска такса за деца, но да се плаща от държавата

Да се вкара потребителска такса за обзор на дете, както има такава и за възрастните. Тя обаче да се заплаща от страната, не от родителите. Това желаеха от Българския лекарски съюз (БЛС) още през вчерашния ден (12 май) на изключителния си народен събор в Обзор.
Лекарите показват, че в този момент педиатрите не получават нищо за прегледите на деца. Приходите им от НЗОК са така наречен капитация - сума за всеки пациент, който имат в листата си. Извън това обаче джипитата педиатри не получават други средства. Само експертите имат в допълнение финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.
" С измененията преди 20 години се вкара потребителска такса за обзор при персонален доктор и експерт. Още тогава обаче е несъмнено, че тези, които работят с деца, няма да получават такава такса, което е и една от аргументите през днешния ден да има отлив и липса на интерес към специалността, в това число цели педиатрични практики стоят свободни, тъй като няма кой да работи в тях. Въвеждането на потребителска такса за обзор е част от отношението към лекарите педиатри, които желаеме да задържим ”, разяснява ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров пред в. " 24 часа ". Той изясни, че лекарите не желаят таксата да се поема от родителите, а от страната. Конкретни претенции за размера ѝ няма, само че даже да е 1,90 лева, колкото е за пенсионерите, е стъпка напред, разяснява още доктор Маджаров.
Делегатите на събора поддържаха митинга на лекарите от детската болница " Проф. Иван Митев " за по-високо възнаграждение и отпадане на лимитите за лекуване на деца. Лекарите дадоха мандат на управлението на БЛС да стартира договаряния със здравната каса още през днешния ден. Очакванията им са по-добрите условия за лекуване на децата да влязат в действие от 1 юни.
С икономиите от бюджета за болничната помощ за тази година да се изплатят и 153 млн. лева, насъбрани от надлимитната активност на здравните заведения, упорстват още лекарите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР