Да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години

...
Да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години
Коментари Харесай

ДПС се опита да спре Бойко Рашков за КПКОНПИ

Да се вкара условие за пределна възраст от 65 години за ръководител на КПКОНПИ.

Това желаеха от Движение за права и свободи по време на дебатите в отрасловата парламентарна комисия за разпоредбите за избор на нов началник. Предложението бе направено от депутата Александър Несторов. Той се аргументира, че в Конституцията има условие магистратите – съдии, прокурори и следователи могат да бъдат единствено хора до 65-годишна възраст, съобщи Mediapool.bg

Против предлагането се разгласи депутатът от " Демократична България " Иван Димитров. Той разяснява, че тази възраст е " разцветът и златната възраст във връзка с опита ".

" Разбирам сътрудниците от Движение за права и свободи, само че не мисля, че това ще има някакво значение ", съобщи той.

Предложението на Несторов бе отхвърлено. Освен пределна възраст той изиска претендентите за началник на КПКОНПИ да показват и " уверение за психическа валидност ". Това също не бе признато.

Въвеждането на пределна възраст би дисквалифицирало претендентът на ръководещите – вътрешния министър Бойко Рашков, който е на 67 години. През последната година Движение за права и свободи непрестанно упреква Рашков в репресии по време на изборите. Той пък твърди, че полицията просто е работила против пазаруването на гласове.

Другият претендент бе номиниран от " Възраждане ". Това е следователят Бойко Атанасов.

КПКОНПИ остана без ръководител, откакто някогашният основен прокурор Сотир Цацаров си подаде оставката. През последните дни стана ясно, че антикорупционната комисия е една от аргументите за разрива в ръководещата коалиция. Премиерът Кирил Петков упрекна досегашните си сътрудници от Има Такъв Народ, че преднамерено бавели приемането на промяна в тази институция. Управляващите желаят КПКОНПИ да има проверяващи функционалности и да може да апелира отводите на прокурор да бъде формирано следствие по техни материали. От Има Такъв Народ пък признаха, че са упорствали в комисията да има ръб от четирима души и всеки от тях да има право на несъгласие върху следствия.

Несторов изиска още, в случай че претендентът е бил част от комунистическите служби, да не може да стане ръководител. Димитров и ръководителят на комисията Михаил Камбарев от Политическа партия обявиха, че това е положително предложение, само че не може закон да бъде одобряван с процедурни правила. Димитров сподели, че имало квалифициран закон за лустрация и той ще се надява на поддръжка от Движение за права и свободи при гласуването му в зала.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР