Да се въведе гратисен период по отношение на прехвърлянето на

...
Да се въведе гратисен период по отношение на прехвърлянето на
Коментари Харесай

Обмислят гратисен период за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Да се вкара гратисен интервал във връзка с прехвърлянето на партидите по вторите пенсии в НОИ- това разисква работна група, в която вземат участие представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, общественото министерство и Национален осигурителен институт. Новината разгласи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева след съвещание на обществената комисия в Народното събрание, написа.

Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която работи по промени в Кодекса за обществено обезпечаване.

В работната група влизат представители на Комисията за финансов контрол, Национален осигурителен институт, общественото министерство и синдикатите.

Предложението за удължение на този период е на синдикатите, посочи Сачева. Дали това предложение ще бъде признато, ще стане ясно до месец, когато групата би трябвало да е подготвена със законовите промени, сподели още общественият министър.

В момента хората, на които следва да се пенсионират, имат право да трансферират партидите си от частните пенсионни фондове в Национален осигурителен институт пет години преди датата на пенсиониране.-->

През 2021 година би трябвало да стартира изплащането на първите групи, които ще получават с изключение на пенсия от Национален осигурителен институт и втора – от частните пенсионни фондове. Това са към 200 хиляди дами.

Анализи демонстрираха, че тези хора ще бъдат ощетени, тъй като нямат задоволително насъбрани средства в самостоятелните си партиди и надлежно, първите пенсионери, които би трябвало да получават по новия модел.

Скоро след гръмването на абсурда пристигна и оставката на обществения министър Бисер Петков, а в общественото пространство незабавно излязоха мнения, че той е заменен със Сачева и поради гръмналата мина с така нареченото в допълнение наложително обезпечаване за старини, което бе въведено по времето на кабинета Костов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР