Да се върнем на скованите от изолация месеци - март

...
Да се върнем на скованите от изолация месеци - март
Коментари Харесай

Защо вече близо пет месеца няма болница за коронавирус?

Да се върнем на скованите от изолираност месеци - март и април.
Когато българското държавно управление влезе в изключително състояние, копирайки непознатия опит, не разбра главното - че концепцията на карантината не е да унищожи вируса, както месеци по-късно е ясно, че изобщо нямa да стане, а да даде време на здравните институции да се приготвят по-добре. Респиратори, адаптиране на отделения, личен състав, кревати и прочие. 
Световният опит в множеството случаи включваше или изграждане на обособена болница за броени седмици, която да приема особено заболели от ковид, или преместването на избрани отделения, с цел да се обособи към този момент подготвена постройка особено за болните с ковид. Съдейки от опита с автомагистрала " Хемус ", построяването на каквото и да било за няколко седмици не е целесъобразно - второто обаче от дълго време трябваше да се случи. Причините за отделяне на обособена болница са ясни и смислени: да не се смесват разнообразни заболели, с цел да не се стига до това поради болен от ковид да се отхвърля помощ на различен, защото постройката е под карантина, с цел да не се опасяват самите пациенти с други болести да посещават отделенията и да се отхвърлят да търсят помощ, когато в действителност се нуждаят от нея. Само генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски преди време разяснява, че не било допустимо, тъй като нямало по какъв начин болните от ковид да бъдат карани на едно място - а в случай че има по едно такова профилирано място във всяка област, за какво не?
Това у нас изобщо не стана, а есенният сезон към този момент не е толкоз надалеч. През март се отвори една зейнала и злокобна " Арена Армеец ", където бяха подредени на боен принцип десетки кревати, върху които в случай че легнеш ще умреш доста по-бързо от меланхолия, в сравнение с от ковид - нейното отваряне имаше доста повече обществено дисциплинираща роля, с цел да държи хората по домовете си, в сравнение с да влезе в действителна приложимост. Наблюдавайки какво става в последните седмици обаче наподобява по този начин, като че ли властта изповядва една скромна загадка - просто се надява, че цялото безумство ще свърши отгоре-отгоре и няма да се наложи да прави нещо изключително, с изключение на дежурните проби. Онази среща на Борисов с Меркел, в която нашият човек е пуснал маската под носа, а Меркел го кара да я вдигне, е красноречива илюстрация на отношението към болестта. Разбира се, в случай че болестта завърши, както предвиждат тези вирусолози, които считат, че коронавирусът ще трае още малко и ще изчезне тъкмо както предходния - добре. Но за това към момента няма никаква гаранция. Не забравяйте и че Мангъров беше предположил, че коронавирусът няма да го има още през юни, а това се оказа прекомерно надалеч от истината.
И когато няма гаранция за нищо, работата на властта е да се подсигури в оня летен прозорец, който има разполагаем. Оказа се че коронавирусът не е това ужасно заболяване, най-малко в страна с ранна смъртност като нашата; това обаче не значи, че не съществува и че адаптирането на болница особено за инфектирани с COVID-19 не беше неотложно. Сега единствено да не стане по този начин, че в един миг леглата да свършат, а до този миг да си имал половин година да се подготвиш - и да имаш на всички места обстановки като в Добрич. А май ще стане. Както се споделя в един файл - BaceNanka. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР