Да се удължат мандатите на генералните директори на двете държавни

...
Да се удължат мандатите на генералните директори на двете държавни
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС в нов сговор: Удължават мандатите на шефовете на БНТ и БНР

Да се удължат мандатите на генералните шефове на двете държавни електронни медии Българска национална телевизия и БНР от 3 на 5 години, предлагат депутати.

Това автоматизирано ще удължи и мандатите на членовете на Управителните им препоръки.

Любопитният план за промени в Закона за радиото и малкия екран е импортиран през днешния ден в деловодството на Народното събрание. Не по-малко любопитно е, че той е направен взаимно от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Като вносители са подписани депутатите Тома Биков (ГЕРБ), Евгени Будинов (ГЕРБ) и Велислава Кръстева (ДПС).

Проектът ще бъде гледан в медийната комисия в внимателен миг и за двете държавни медии.

В БНР напълно скоро следва нов конкурс за общоприет шеф. Той ще стартира в средата на май и се чака да завърши до края на юни. Все още не са известни претендентите, нито дали актуалният общоприет шеф Александър Велев ще се кандидатира за нов мандат.

В Българска национална телевизия мандатът на Константин Каменаров е единствено преполовен, само че пък до месец се чака правосъдно решение по висящото му дело за шофиране в нетрезво положение. За Каменаров изходът от делото може да се окаже и излаз от " Сан Стефаноо " 29 поради условието на Закон за радиото и телевизията генералните шефове да не са осъждани на отнемане от независимост.

Ще важи ли при заварено състояние?

Все още е рано да се кажи дали новите промени, в случай че бъдат утвърдени в пленарната зала, ще удължат мандатите на актуалните генерални шефове.

Вносителите категорично са загатнали (чрез текст за смяна на преходните и заключителните разпореждания на медийния закон), че актуалните генерални шефове резервират мандата си при новите условия - т.е. той се удължава от 3 на 5 години. Това, несъмнено, ще важи, в случай че измененията бъдат гласувани в границите на тези мандати на двамата медийни шефове.

Но съществува и противоположният вид. Ако се забави гласуването в зала (или планът бъде отхвърлен), това значи, че Съвет за електронни медии ще има задоволително време да организира новия конкурс за началник на Радиото. А в това време може да стане ясно дали предварително ще бъде прекъснато ръководството на на шефа на Българска национална телевизия.

Мотивите

Мандатът от 3 години е доста къс, с цел да имат Българска национална телевизия и БНР дейно и устойчиво управление, показват създателите на законопроекта. Според тях за нахлуване в проблематиката се губят от 4 до 6 месеца, а от тази повтаряемост първоначално и в края на всеки мандат страдали и чиновниците. Тогава обичайно се отлагала реализацията и финансирането на доста креативен планове. Депутатите са приложили и информация за продължителността на мандатите на публичните медии в други европейски страни, съгласно която толкоз къси са мандатите единствено в Македония и Малта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР