Да се снима таблото на летището, където пише, че полетът

...
Да се снима таблото на летището, където пише, че полетът
Коментари Харесай

Вижте какви права имаме при отмяна или закъснение на полети

Да се снима таблото на летището, където написа, че полетът е анулиран, това поучава шефът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов, с цел да може при възможен спор, фотографията да послужи за доказателство. Важно е пострадалите пасажери да пазят и водената от тях преписка с самолетната компания. Необходимо е също да събират документите, доказващи направените от тях разноски при положение на анулация на полета, с цел да ги приложат, когато изискат възобновяване им от авиопревозвача, предава " Дарик ".

Тези правила важат, в случай че самолетът излетява от страни членки на Европейски Съюз, както и когато излетява от друга страна, само че компанията е записана в Европейски Съюз, посочи шефът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

При анулиран или просрочен полет първото обвързване на самолетната компания е да осведоми пасажерите.
„ Когато полетът е анулиран заради неприятните метеорологични условия, самолетната компания би трябвало да предложи избор - да ни премаршрутира на друга комфортна дата и час, или да ни върне парите за билета. Право на потребителя е да избере дали да се откаже да пътува и да си получи парите назад. Ако пък реши да се премаршрутира, самолетната компания би трябвало да му предложи различен полет. Ако пасажерът се откаже да пътува, тогава му се възвръща цялостната цена на билета - колкото е платил с комисионна на организацията и с всичко. Ако бъде премаршрутиран от самолетната компания, би трябвало да стане гратис за пасажера при сходни транспортни условия “, уточни Арсенов.

Хората могат и сами да си намерят различен вид и в този случай самолетната компания би трябвало да им заплати закупения билет.
Ако на пасажера бъде препоръчан полет след няколко дни и се постанова да изчака в град, друг от този в който живее, компанията е длъжна да го настани в хотел, както и да му възвърне разноските за храна и път до там. Затова е значимо пасажерите да пазят документите за всички направени разноски.
„ Няма значение каква е самолетната компания - нискотарифна, национални превозвачи, постоянни компании, както и дали са чартърни полети, просто е задоволително полетът да излетява от територията на Европейски Съюз. Когато сподели в Европа и компанията е европейска, тогава още веднъж имаме тези права. Но в случай че се окаже, че сме с транспортьор, който е от Дубай, да вземем за пример, или летим от Щатите и компанията е американска, тогава няма да се ползват европейските права “, добави Арсенов.
Важно е също, съгласно Игнат Арсенов, да се снима таблото, на което написа, че полетът ни е анулиран, с цел да може при възможен спор, фотографията да послужи за доказателство.

„ Когато полетът въобще не се реализира и ние летим, даже когато ни премаршрутират, с различен полет, това най-лесно се познава, когато забележим другия номер на полета, да вземем за пример. А когато нашият полет бива единствено отсрочен, то да вземем за пример по новите бордни карти се вижда, че е същият номер, а и на самото табло се написа дали полетът е анулиран или просрочен. При анулация на полета ние непосредствено можем да се откажем да летим и да си получим назад парите. Докато да създадем това при забавяне, само че би трябвало да е било повече от пет часа “, сподели още той.
Няма период, в който хората могат да изискат от самолетната компания да възвърне направените от тях разноски, само че е добре да стане допустимо най-скоро, като самолетната компания е длъжна да отговори в границите на 6 седмици. Ако не са удовлетворени от решението й могат да се извърнат към Европейския потребителски център.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР