Да се създаде т.нар. Eвропейски компенсационен фонд при пътувания, за

...
Да се създаде т.нар. Eвропейски компенсационен фонд при пътувания, за
Коментари Харесай

Ангелкова: Готвим се за късен летен сезон

Да се сътвори така наречен Eвропейски компенсационен фонд при пътувания, с цел да се подкрепи ликвидността на туроператорите и да се подсигуряват правата на потребителите. Това е предложила министърът на туризма Николина Ангелкова по време на извършената видеоконференция на високо равнище с министрите на туризма от страните членки на Европейски Съюз на тематика „ Въздействията на разпространяването на Covid-19 върху туризма ".

Особено значимо е за нас сега е да обединим старания - държавно управление, локални управляващи и бизнес за отстояване на ползите на сектора за оптимално бързо възобновяване в тази рецесия, уточни Ангелкова на конференция в Министерски съвет.

С общоевропейски правила сигурно хаосът в туризма ще бъде по-малък, сподели тя.

„ Сега е моментът дружно да помогнем на нашата страна, като изберем България това лято за своята въпреки и късна отмора, да я преоткрием и дружно да помогнем да се възвърне ", прикани Ангелкова. Тя уточни, че е оптимист за бъдещето на бранша, който е най-засегнат от рецесията, обвързвана разпространяването на ковид.

Министър Ангелкова заяви, че е създадена спешна стратегия за реклама. „ Там е вътрешният пазар и още веднъж приканвам да се избере България и българското Черноморие ", уточни министърът.

На второ място са нашите прилежащи страни. „ Едва ли толкоз бързо ще се възвърне авиацията и постоянните полети, с цел да може да разчитаме на други дестинации ", уточни Ангелкова, отбелязвайки достъпността на съседките ни.

На трето място, означи министърът, е европейският пазар. „ В непрестанен разговор сме с огромните туроператори, с които досега сме работили ", добави Ангелкова.

Друга съществена мярка е насърчаването на проведения туризъм и стимулиране на чартърите. Но това ще зависи от поетапното отваряне на границите и от опциите на бюджета.

Ангелкова заяви, че към този момент има отправено предложение до Министерство на външните работи за облекчение на туристическите визи за жителите на Русия и Турция.

Ранният туристически сезон сигурно ще бъде пропуснат, уточни тази заран на постоянния брифинг ръководителят на Националния действен щаб за битка с коронавирусната зараза проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му се обмисля подсигуряването на късен летен сезон, като напредването ще се прави с коли.

Очаква се да бъдат издадени общоевропейски рекомендации по какъв начин ще продължи бизнеса и превозването на туристите, пребиваването, спазването на ограничения и условия, уточни още Мутафчийски. Нито една страна не е дала ясна дефиниция по какъв начин ще продължи бизнеса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР