Да се решат проблемите със събирането на таксите за поддръжка

...
Да се решат проблемите със събирането на таксите за поддръжка
Коментари Харесай

МРРБ предлага: Общината да събира задълженията на етажната собственост заедно с местните данъци и такси

Да се решат проблемите със събирането на таксите за поддръжка на общите елементи в жилищните здания и да се накарат неточните жители да заплащат. Ако съседът не внася таксите, локалната община да ги събира при заплащането на локалните налози.

Това са част от многочислените оферти за промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, които са постъпили в Министерството на районното развиване и благоустройството в границите на инициирания от ведомството публичен спор.

В интервала от 19 март до 15 април в Министерство на регионалното развитие са постъпили над 260 писма с оферти за промени в ЗУЕС.

Когато има разпоредителна договорка с парцел - етажна благосъстоятелност, да се изисква и декларация, че таксите за входа са платени. Това е друго предложение на браншовиците по тематиката. Ако това не е направено, заплащането да се извърши сега на изповядване на договорката или новият притежател да подпише декларация, че ще ги поеме.

Според предложенията за новите текстове на закона би трябвало да се заплащат наложително такси за общи елементи, без значение дали жилището е населявано, както и да се регламентират минималните им размери, сумите да влизат в лична банкова сметка на етажната благосъстоятелност, а касиерите на блока да се заменят от професионални домоуправители.

Има и отзиви домоуправител да стане специалност, а така наречен домови книги да станат електронни и общината да има грижата да ги води.

Сред предложенията за смяна още е да се вкарат разнообразни минимални такси за поддръжка на ръководство на постройките. А в по-скъпите квартали да заплащат повече поради опцията от по-високи доходи от наеми.

Друго предложение е част от таксите, които се събират, да са % от минималната работна заплата. Ако някой комшия реши да не заплаща, при започване на годината да му се постанова да се издължи пред общината дружно с заплащането на локалните налози.

Новите текстове целят реализиране на по - дейно ръководство на етажната благосъстоятелност и уточнение на правата и отговорностите на притежателите.

В момента статутът на постройките, които съставляват затворени комплекси не е организиран, по тази причина с измененията в ЗУЕС ще се направи обособена глава в закона и ще се разпишат в детайли уговорките на техните жители.

Подготовката на новите текстове в закона ще става взаимно с други ведомства, като се чака с измененията да се покачат пълномощията на локалните управляващи.

Предстои през месец септември тази година да бъде оповестен за публично разискване плана на Закон за изменението и допълнение на ЗУЕС. Преди това ще бъдат основат четири работни групи за разработване на бъдещите текстове от закона, надлежно в категориите: „ Управление на етажната благосъстоятелност ", „ Професионални домоуправители ", „ Сгради с изключително ръководство ", „ Контролни функционалности на общинските администрации ".

В последната група ще бъдат интензивно включени представителите на локалните управляващи в страната.

Работните групи ще се управляват от Министерство на регионалното развитие.

Предложените промени са оповестени на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие в „ Регистър на постъпилите оферти ", секция „ Жилищна политика ", подсекция „ Етажна благосъстоятелност ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР