Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния

...
Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния
Коментари Харесай

Международният валутен фонд: Да се промени формулата за изчисляване на пенсиите

Да се реформира пенсионната система в България, предлагат от Международния валутен фонд в заключителното си изказване, което разказва предварителните констатации на екипа на МВФ в края на задачата им у нас.

Според фонда са нужни промени, които да доведат до подобряването на финансовата резистентност на пенсионната система, като в същото време се увеличи адекватността на пенсиите за да се понижи бедността измежду възрастните хора. Като една от тези промени от фонда оферират да бъде да вземем за пример унищожаване на тавана на социално-осигурителните вноски,

В същото време би трябвало да се промени формулата за пресмятане на пенсиите, с цел да се усилят тласъците за заплащане на вноските. Тези ограничения също ще спомогнат за понижаване на неравенствата, показват от МВФ.

Според специалистите е нужно и реформиране на данъчната система, с цел да стане по-справедлива и да отговори на възходящите потребности от разноски. Преминаването от ниски плоски ставки на корпоративния и налога върху приходите на физическите лица от 10 % към по-високи и, за налога върху приходите на физическите лица, към прогресивно данъчно облагане, би спомогнало за понижаване на неравенствата и повишение на приходите. Постепенното увеличение на обсега на данъчното облагане на въглеродните излъчвания би спомогнало за постигането на задачите за излъчванията и би генерирало доходи за зелени вложения и поддръжка за уязвимите семейства, наранени от прехода.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР