Да се разширят правомощията на ректорите и те да сключват

...
Да се разширят правомощията на ректорите и те да сключват
Коментари Харесай

След заседание в Бургас ректори предлагат нещо много революционно за нечувани реформи във висшето образование

Да се разширят пълномощията на ректорите и те да подписват контракт за ръководство с министъра на образованието. Тези допълнения към Закона за висшето обучение предложи Съветът на ректорите, който през днешния ден заседава в Бургас, написа " Флагман ".

В БСУ бяха всички ръководители на висши образователни заведения в страната, както и министъра на образованието Красимир Вълчев. Форумът бе почетен от кмета на Бургас Димитър Николов и регионалния шеф Вълчо Чолаков. Ректорите оферират революционната смяна, с цел да прокарат промени и непопулярни ограничения, които в сегашния миг доста, но доста мъчно ще бъдат утвърдени от Академичния съвет.

Сега Академичните препоръки избират ректорите, които се трансформират в реализатори на решението на груповия орган. Оттук нататък предлагането е ректорите да имат повече пълномощия по определянето на стратегиите, специалностите и цялостната политика на висшето образователно заведение.

Ректорът на ПУ " Паисий Хилендарски " проф. доктор Запрян Козлуджов и ректорът на СУ проф. дюн Атанас Герджиков (вдясно)

Ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " проф. дюн Атанас Герджиков уточни следния образец: в случай че дадена катедра, която преподава морално остаряла дисциплинираност, би трябвало да бъде закрита, то това може да се случи единствено след решение на въпросната катедра. Колегата му от УНСС проф. Стати Статев посочи, че смяната в закона ще даде пълномощия на ректорите да дефинират визионерските политики, да оферират специалности, каквито са нужни и да се прави тактика на районно равнище, с цел да няма повтаряне.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР