Да се разшири кръгът на участниците в строителството, носещи административно-наказателна

...
Да се разшири кръгът на участниците в строителството, носещи административно-наказателна
Коментари Харесай

Проектанти, лица, упражняващи технически надзор, и консултанти ще носят административно-наказателна отговорност за нарушения на ЗУТ

Да се разшири кръгът на участниците в строителството, носещи административно-наказателна отговорност за нарушавания на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по неговото използване. Това е едно от предложенията в оповестения за публично разискване през вчерашния ден план за изменение и допълнение на закона. Предвижда се на такава да подлежат и проектантите, лицата, упражняващи механически контрол по част „ Конструктивна ", и консултантите - физически или юридически лица.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в отговор на въпрос за ограниченията за повишение качеството на строителството, на влаганите строителни артикули и завишаване на контрола върху строителния развой.

С промени в Устройствения устав на ДНСК се ускорява административният надзор от страна на нейните органи - новосъздаденият отдел „ Строително-продуктов надзор " има за обвързване осъществяването на инспекции за качеството на влаганите материали в градежите.

По заповед на началника на ДНСК се правят инспекции на място на градежите от I, II и III категория, като се ревизира и сбъднат ли е надзор на влаганите строителни артикули според условията на Закон за устройство на територията. Те са за завишаване контрола върху активността на лицата, упражняващи строителен контрол. Ще се правят от районните дирекции за народен строителен надзор, като началниците им ще показват отчети за резултатите от тях на всеки три месеца.

С цел повишение качеството на строителството се приготвя изменение на Наредба № 2 от 31 юли 2003 година за въвеждане в употреба на градежите в Република България и минимални гаранционни периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, уреди и строителни обекти, с която ще се усилят минималните гаранционни периоди. Това ще докара до по-стриктно осъществяване на отговорностите от страна на строителите и надзорните лица.

В ход е и самодейност за партньорство сред ДНСК и „ Научноизследователски строителен институт " ЕООД при Министерство на регионалното развитие. Ще се правят взаимни инспекции и контролни изпитвания в лабораторията на института на проби от влаганите строителни артикули, както и от местата за техния рандеман и произвеждане.

С безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " на обща стойност 418 664 063 лева се финансират 29 контракта за рехабилитация на 505 км републикански пътища, от които 272 км второкласни и 233 км третокласни, осведоми още районният министър.

От финансираните планове 10, с обща дължина 189 км, са в строителство. 13 обекта с обща дължина над 216 км са приключени и въведени в употреба. По други три с обща дължина 40 км са приключени строително-монтажните работи и следва издаване на позволение за прилагане. Предстои да стартира рехабилитация на още 3 плана с обща дължина над 60 км.

Търговската употреба на тол системата ще стартира не по-късно от 1 март идната година. Монтирани са 100 нови рамки и са преоборудвани 100 съществуващи с автоматизирани устройства за записване на трафик. До месец февруари би трябвало да се преоборудват още 95 съществуващи рамки, като процесът към този момент стартира, разяснява още Петя Аврамова в отговор на въпрос. Тя добави, че следва разискване на окончателните параметри на обсега на пътищата с тол такси и на цената в Обществения съвет и нотификация пред Европейската комисия. Изпълняваме графика прецизно и ще спазим всички периоди, които законодателят е определил, съобщи проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на АПИ.

През месец ноември 2019 година следва да бъде оповестена третата процедура по Оперативна програма “Регионално развитие” за повишение на енергийна успеваемост на публични здания и в жилищния бранш в 28-те по-малки общини, заяви още министър Аврамова. Индикативният бюджет е 13,5 млн. лева, като окончателният размер ще бъде избран при издание на Насоките за кандидатстване, добави заместник-министър Деница Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР