Да се разгледа възможността за ограничаване на максималния брой дни,

...
Да се разгледа възможността за ограничаване на максималния брой дни,
Коментари Харесай

Социалният министър предлага намаляване на дните болнични, издавани от личните лекари

Да се прегледа опцията за ограничение на оптималния брой дни, за които персоналните лекари могат да издават болнични листове. Такова предложение направи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на кръгла маса, отдадена на казуса със злоупотребите с болнични.

В момента персоналните лекари могат да издават до 14 дни непрекъснати болнични листове, само че не повече от 40 календарни дни за една календарна година. Според министъра би трябвало да се намерения за ограничение както на оптималния брой дни годишно, по този начин и за еднократните болнични. Петков дефинира като обществено неприемливи настояването на работодателите първите три дни от болничните да са неплатени или да се изплащат от Националния застрахователен институт (НОИ), съобщи БНР.

На кръглата маса Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи да се вкара интервал на изчакване при погашение на болничните . " Решението първите три дни от болничния лист да се изплащат от работодателя беше взето през 2010 година като краткотрайна, антикризисна мярка, която тогава бизнесът поддържа. През последните години, обаче, ясно се вижда, че с нея се злоупотребява. Защото води до преференциална и безнаказана кражба ", разяснява ръководителят на асоциацията Васил Велев. По данни на организацията от 2013 до 2018 година се следи двойно нарастване на изплатените от Национален осигурителен институт болнични.

Данни на осигурителния институт демонстрират, че от 2012 година има непрекъснат растеж на изплатените суми за болнични , като първоначално междинната сума на компенсацията за един човек е била 140.995 лева, а в края на 2018 година тя е 245.372 лева Според шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов е належащо усилване на контрола и може да се мисли за вид за интервал на изчакване при изплащането на компенсациите, който обаче да не се ползва при тежки болести, оповестяват от АИКБ.

Председателят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов и зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова желаеха основаване на работна група с представители на страната, работодатели, синдикати и общопрактикуващите лекари, а предлагането на групата да се разиска в Националния съвет за тристранно съдействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР