Да се проведе обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ

...
Да се проведе обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ
Коментари Харесай

Славов иска да се обсъди кой има право да избира главен прокурор

Да се организира " разискване на органа, способен да дефинира изпълняващ длъжността основен прокурор на Република България " предлага Министър Атанас Славов , в качеството си на председателстващ Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), оповестяват от Министерството на правораздаването. Той предлага тази спомагателна точка да се включи в дневния ред на съвещанието планувано за 22 юни 2023 година

За претекстове за това той показва изразени мнения, че способният орган, който може да вземе решение за избор на изпълняващ длъжността основен прокурор, е Пленумът на Висш съдебен съвет. Те идват от членове на Висш съдебен съвет, представители на професионални правни организации и на университетските среди.

От друга страна, към този момент има взето решение, само че от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет . Министър Славов показва в предлагането си, че " всичко това поражда подозрение във валидността на по този начин взетото решение и повдига съществено въпроса за легитимността на избора, което безспорно следва да бъде сложено на вниманието и задълбочено разисквано от Пленума ".
 Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се събра за избор на краткотраен заместител на Гешев
Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се събра за избор на краткотраен заместител на Гешев

Атанаска Дишева пък упорства решението да се вземе от Пленума на Висшия правосъден съвет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР