Да се проведе капиталов референдум за проекта АЕЦ Белене“ предложи

...
Да се проведе капиталов референдум за проекта АЕЦ Белене“ предложи
Коментари Харесай

Румен Радев, АИКБ: Да се проведе капиталов референдум за проекта АЕЦ Белене

Да се организира финансов референдум за плана АЕЦ „ Белене “ предложи в предаването „ Нещо повече “ Румен Радев – зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.  

„ Като толкоз са уверени нашите политици или най-малко част от тях в икономическата целенасоченост и заможност на подобен план, дано да го позволен за гласоподаване от хората с парите – на финансовия пазар. Ако те оценят, че този план е заможен, те биха записали присъединяване в него “.

Радев разяснява днешното разискване на плана в пленарна зала: „ Добрата част от решението, което през днешния ден се взе, е записаното в първа точка – че пазарният принцип в тази ситуация допуска без контракти за наложително изкупуване на силата, без преференциални цени, без контракти за разлика, без корпоративни гаранции, което за нас е значимо. Тези неща са категорично вписани. Надяваме се да бъдат спазвани. Надяваме се и на по-малка иновативност в другояче всекидневно обвинените хитреци в бранш „ Енергетика “, които вършат какво ли освен да заобиколят пазарното ценообразуване. Ако това се случва – да, решението не е неприятно. Ако не се случва – ще е нещо, от което всички ние можем единствено да страдаме. Това ще значи една цена в дълготраен небосвод, която няма да е на пазарен принцип и би била с сензитивно по-високи параметри, в сравнение с постиганите към пазара “.

Той добави, че следователно може да се чака цена в диапазона 80-90 евро на мегават час.

Има и доста спомагателни въпроси – за сигурност, за функционалност, само че и чисто икономическия – за цена на създавана електрическа енергия, сподели Радев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР