Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между

...
Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ води на БСП само с 1,3%

Да се предвижда кой ще бъде победител в борбата сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ на идните Евроизбори е невероятно с методите на социологията. Разликата сред двете противостоящи си партии е 1,3 % в интерес на ГЕРБ- или в рамките на така наречен стохастична неточност.
Настоящето проучване е извършено от организация „ Медиана “ в интервала 17-21 май 2019 година с 1008 индивида. Изследването е представително за страната и е осъществено със лични средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на респондентите.

Освен дребната разлика, проучването записва цялостно включване на всички „ секрети “ механизми за влияние върху гласоподавателите – пазаруване на гласове, заставен, корпоративен избор. Около една четвърт от гласоподавателите (22 %) оповестяват, че в тяхното обитаемо място действат системи за пазаруване на гласове или насила върху гласоподавателите. Всеки осми гласоподавател (12 %) споделя, че той персонално е бил обект на такова влияние (предложение за пари или принуда).

Една забележителна част от гласоподавателите (14 %) са склонни да откликнат на „ пазарното “ търсене и да продадат своя глас за 50 лева

В резултат от всичко това се оформя една група от 20 % (една пета от решилите да гласуват), които декларират, че ще гласоподават, само че към момента се двоумят за кого. Дали това са хора, които в действителност се двоумят или просто желаят да скрият своя избор от механизмите за насила – това можем да забележим единствено на изборите, само че не и в предизборните проучвания!

Може да се предвижда доста по-висока от обичайна за евроизбори изборна интензивност. И двете съществени политически сили ясно обявиха, че въпросът не е кой ще изпратим в Брюксел. Въпросът е за ВЛАСТТА – смяната на властта и възмездието. По този метод тези ненапълно алегорични избори се трансфораха в изключително значими както за опасяващите се от смяна и отмъщение, по този начин и за искащите същото. Можем да чакаме към 2,5 – 2,7 млн. гласоподаватели пред изборните урни.

Че въпросът е точно за властта се вижда ясно и от данните – искащите държавното управление да си отиде предварително към този момент надвишават тези, които желаят то да изкара целия си мандат (34 % против 32 %). Една победа за ГЕРБ би могла да тушира този развой, а загуба сигурно ще сътвори среда за скорошни предварителни избори.

Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента – Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Още две партии са покрай изборната преграда (5,89 %) – Вътрешна македонска революционна организация и Воля. Следват ги „ Коалиция за България “ (3,6%); Атака (3,5%); „ Патриоти за Валери Симеонов “ и „ Демократична България (с по 2,6%).

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР