Да се преустанови глобата за е-винетки от 70 лева и

...
Да се преустанови глобата за е-винетки от 70 лева и
Коментари Харесай

Да отпадне глобата за платена, но сгрешена винетка настоява омбудсманът

Да се прекрати санкцията за е-винетки от 70 лв. и последвалата такава в размер на 300 лева, в случай че първичната не бъде платена, при положение, че водачът е позволил неточност в изписването на регистрационния номер на автомобила до три признака или изтърван подобен.

За това упорства омбудсманът Диана Ковачева, която внесе промени в Закона за пътищата (ЗП) и Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) в Народното събрание.

Шофьори са глобени неведнъж за неволна неточност при изписване на регистрационния номер на МПС, а за това схващат инцидентно и постоянно с огромно забавяне, показва омбудсманът, като упорства при съществуването на санкция към  Агенция " Пътна инфраструктура ", водачите да се уведомяват в границите на три работни дни.

Щом законодателят планува глоба, той е задължен да уведоми нарушителя и по този метод той да реагира навреме, безапелационна е Диана Ковачева. Тя упорства при неверно подадени данни, водачите да имат опция да подадат заявление за смяна, с което да се откри, че ППС с еднакъв регистрационен номер като в началото сбъркания няма.

Според омбудсманът не може да се постанова административно наказване при позволена фактическа неточност, защото водачът няма виновност. Диана Ковачева предлага да се дефинира 5-дневен период, в който да се възвръщат недължимо платените суми за санкции при промяна на сбъркани винетки, като средствата да се връщат или по банкова сметка или на каса.

" Освобождаването от административнонаказателна отговорност следва да става автоматизирано , без да се постанова лицето да подхваща каквито и да било дейности за това ", акцентира проф. Ковачева.
 Омбудсманът дава на Конституционен съд задължението колата да има винетка, с цел да мине обзор
Омбудсманът дава на Конституционен съд задължението колата да има винетка, с цел да мине обзор

Според Диана Ковачева наредбата опонира на текст от Конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР