Да се преразкаже Замъкът“ на Франц Кафка, е задача почти

...
Да се преразкаже Замъкът“ на Франц Кафка, е задача почти
Коментари Харесай

Франц Кафка се завръща

Да се преразкаже „ Замъкът “ на Франц Кафка, е задача съвсем невъзможна, колкото и елементарен да е неговият сюжет.  Някой си К., изтощен до гибел, идва пеш в някакво затънтено село, появявайки се безусловно от Нищото. От този миг за него към този момент няма друга реалност с изключение на странната и лишена от логичност действителност на селото и на разпростряното върху това село всевластие на Замъка. А държанието на К., желанието му да се утвърди в тази реалност, нито е стимулирано, нито е обвързвано с нещо друго, с изключение на с непрекъснато движещото го възприятие на странна горест, на чувството за изоставеност, за неприязън на обкръжението му и паралелно с това – с неистовата жадност за непосредственост и топлота.

„ Творчеството на Кафка ни води до рамките на човешката мисъл. Влагайки най-дълбок смисъл в тази дума, можем да кажем, че всичко в това творчество е изначално. Във всеки случай то излага изцяло изцяло казуса за парадокса. Ако съотнесем тези изводи към тайния смисъл на „ Замъкът “ и непрестореното майсторство, с което той е прокаран, ще осъзнаем цялото му великолепие “, споделя великият Албер Камю.

В послеслова  към книгата с оригинала на паметната история Любомир Илиев написа: „ Известно е, че Макс Брод, най-близкият другар на Франц Кафка, е трябвало да извърши експлицитната молба на създателя „ всичко без изключение да се изгори… ” За благополучие до аутодафето не се стига и доста скоро след кончината на Кафка Брод стартира да разгласява творчеството на гениалния си другар. Той обаче подлага ръкописа на значително редактиране, нанася много ремонти и в следствие редица стилистични особености на създателя претърпяват сериозна промяна. Не липсват и значително неправилни прочити на ръкописа, които тук-там изкривяват задоволително съществено смисъла на обособени подиуми и изречения. Преведено от достоверния ръкописен оригинал, актуалното издание държи сметка за своеволните тук-там намеси на Макс Брод и значително възвръща първичния план на Кафка. Нещо повече, наред с онасловяването и преподреждането на обособените глави, както и с недогледаните от Брод, само че типични за Кафка „ емендации “, в книгата се оферират и разновидности на фрагменти от романа, и зачеркнати от самия създател пасажи, с което визията за огромния публицист става още по-пълна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР