Да се преосмислят постановки в проекта за НРД и алгоритмите

...
Да се преосмислят постановки в проекта за НРД и алгоритмите
Коментари Харесай

Частните болници искат промени в новия НРД

Да се премислят постановки в плана за НРД и логаритмите на Клинични пътеки (КП) към него , желаят от Националното съдружие на частните лечебни заведения.

 Лекарският съюз удовлетворен от Рамковия контракт
Лекарският съюз удовлетворен от Рамковия контракт

Грозев не е оторизиран да взима отношение по въпроса с проф. Плочев

Водени от угриженост за обезпечаването на качествено и налично опазване на здравето в свое мнение сдружението предлага да се трансформират следните постановки:
Неефективните все още логаритмите на КП, макар неналичието на множеството Медицински стандарти във връзка с: броя на лекарите, броя на лекарите със компетентност и лекарите с удостоверения за спомагателни умения; съществуването на наложителни структури. Мотивите са, че логаритмите на КП залагат количествени условия, които са в ущърб на качеството. В НРД да останат единствено качествените критерии и да отпаднат количествените, желаят от частните лечебни заведения. По отношение бюджетите на лечебните заведения НСЧБ предлага да се отстранен лимитите на всички равнища, както и тези на РЗОК. Мотивите са, че надлимитната активност на лечебните заведения годишно е достигала до 53 милиона и при сегашните близо три пъти повече средства за болнична помощ стават ненужни. Ограничаването броя на леглата, по които се извършва активността в комбиниране със задължителения престой по Клинични пътеки основава ограничавания, съизмерими с финансовото лимитиране съгласно сдружението. Те оферират договорите да се подписват по броя на общите леглата, залегнали в правилниците на лечебните заведения. Задължителният престой по Клинични пътеки се явява спомагателен предел на лечебните заведения. Той води до стеснен достъп, непотребна претовареност на кревати, което постоянно постанова изписването на пациенти преди да е приключило лекуването им за сметка на такива, които заемат кревати, без това е да е неотложно.
. По отношение на условията за наложително съоръжение считаме, че оборудването, с което разполага лечебното заведение би трябвало да дава отговор на потребностите му и да зависи от главния принцип на конкуренцията - повишение качеството на услугата.
Сдружението е срещу да се постановат ненужни и нерагламентирани другаде възрастови ограничавания. В множеството случаи условието за интервенция на пациенти до 18 години е да има назначен на непрекъснат трудов контракт експерт - педиатър. Смятаме, че за една консултация с подобен експерт не е нужно той да е в трудовоправни връзки с лечебното заведение, изключително когато те са дребна част от общия брой по съответната КП. НСЧБ е срещу условията за брой експерти с удостоверения за осъществяване на действия, подписани от тъкмо избран човек. Убедени сме, че регламентът да се признава единствено подписа на няколко души е корупционен при изискване, че нормативно е уредено кой може да издава такива документи. Частните лечебни заведения са срещу осъществяването на ненужни проучвания по време на лекуване на болните. Същите би трябвало да са разследване на клинична преценка и здравна целенасоченост, а не нормативно избрани. Относно Чл. 344. (12) Случаите на АПр " Предсрочно осъществяване на дейностите по КП... " (АПр № 99) се заплащат до 5% от всички регистрирани случаи на КП от същото лечебно заведение. Въвеждането на такова предписание в новия НРД, би лимитирало по неестествен път - при цялостно съблюдаване разпоредбите за осъществяване, лечебните заведения да не могат да регистрират фактически направените КП с АПР за предварително осъществяване, и би ги ощетило незаконосъобразно, акцентират от сдружението. Относно член 325а. Създава се неизясненост кой може да насочва утвърждава и отпуска лекарствените средства. Лекарите от частните лечебни заведения оферират в текста да се запише категорично, че " предписването се прави от изпълнителите на съответната КП и АПр, от лечебните заведения за БМП и КОЦ, а протоколите се издават от комисиите по член 325, алинея 1. "
Сдружението на частните лечебни заведения се надява, че властимащите ще създадат нужното, с цел да защитят ползите на пациентите и изпълнителите на болнична помощ да бъдат предпазени в оптималната степен посредством правене на нов, обективен и ефикасен Национален рамков контракт.

По тяхно мнение измененията ще улеснят избора и достъпността за пациента, ще покачат качеството на медицинските услуги на по-ниска себестойност.

 Касата с правила за разплащане с лечебните заведения до приемане на НРД 2018 година
Касата с правила за разплащане с лечебните заведения до приемане на НРД 2018 година

До 1 април 2018 година лечебните заведения ще могат да трансферират средства за идващия месец

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР