Да се премахне изискването за случайно разпределение на делата в

...
Да се премахне изискването за случайно разпределение на делата в
Коментари Харесай

Промени предвиждат да отпадне случайното разпределение на дела в МВР

Да се отстрани условието за инцидентно систематизиране на делата в Министерство на вътрешните работи. Това плануват последните промени в закона за вътрешното министерство (ЗМВР). Според в този момент настоящите разпореждания, които са в действие от 2014 година, разпределението на досъдебните производства се прави на инцидентен принцип посредством електронна система, по отношение на реда на постъпването им. Единни и ясни правила за възлагане на случаите в Министерство на вътрешните работи обаче в никакъв случай не е имало, и вместо от специфичен програмен продукт, това към момента се прави по преценка на началника.

Електронна система за инцидентното систематизиране на делата в Министерство на вътрешните работи трябваше да бъде въведена още преди четири години. Правени са разнообразни опити по места, само че обединен принцип за разпределение на досъдебните производства досега не е въведен, разяснява за Дарик Генади Тенев от Синдиката на Министерство на вътрешните работи.

" Тъй като няма електронна система, има един спомагателен параграф в спомагателните разпореждания на ЗМВР, който дава опция до въвеждането й да е на някакъв различен принцип. Другите правила, доколкото имаме питане и няколко диалога с управлението на Министерство на вътрешните работи, се оказаха дотук пет. Значи пет разнообразни системи има за разпределение на каузи. Общо взето през 10-15 дирекции някой си измисля по някакъв метод да разпределя каузи. Обаче всичко лежи на по-скоро субективния фактор от този, който разпределя делата ", споделя още той.

Според Тенев, който работи като проверяващ служител на реда в Бургас, неналичието на инцидентно систематизиране на делата в Министерство на вътрешните работи води до извънредно нездравословни последствия както за качеството на следствията, по този начин и за мотивацията на чиновниците. " Защото в случай че дадат на проверяващ служител на реда едно дело, което е комплицирано, а той на бюрото си има още 40-50, всяко от които значимо, се получава закъснение на значимото дело и на всички останали и се губи срочността за следствие и оттова спада и успеваемостта ", споделя ощеТенев.

" Пак ще продължи това състояние съгласно решението на някой ръководители на някои да се дават едни каузи, на други чиновници - други каузи по никакъв аршин. Точно това е казусът, ние предлагахме подобен аршин да се вкара, както в прокуратурата, и в следствието. А и най-голямо текучество от всички служби в Министерство на вътрешните работи има в следствието - към 90% е текучеството ", споделя синдикалистът.

Още през есента на предходната година от най-големия профсъюз в бранша са предложили промени в закона, с които да бъдат написани ясни условия за разпределение на следствията посредством специфичен програмен продукт. От Министерство на вътрешните работи обаче отхвърлят концепцията и вместо това оферират въпросния текст в закона напълно да отпадне.

Преди да стигне до Народното събрание планът е препоръчан за публично разискване до края на февруари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР