Да се премахне доходния критерии, за да има детски добавки

...
Да се премахне доходния критерии, за да има детски добавки
Коментари Харесай

Детски за всички и 1000 лв. помощ при раждане за осигурени майки, предлагат експерти

Да се отстрани доходния критерии, с цел да има детски добавки за всички и еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева, само че единствено за обезпечените майки. Това са част от предложенията на експертна група, която е образувана от вицепремиера Марияна Николова, с цел да изготви нова визия за демографска политика.

Предложенията на специалистите са разисквани в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет на 3 октомври.

Сега на фамилиите с едно дете се дават 40 лева На тези с две - 90 лева, а за фамилии с три деца - 135 лева Помощи в този размер вземат семействата с до 400 лева месечен приход на човек. Тези с приходи от 400,01 до 500 лева на човек пък получават 80% от цялостния размер на помощта. Например семейство с едно дете взема 32 лева, а с две - 72 лева Според плановете на специалистите ще са нужни спомагателни 55 млн. лева Това съгласно тях ще увеличи съпричастността на страната към фамилиите, които отглеждат деца и поощряване на раждаемостта по този метод написа в документа.

Друга мярка, която се предлага е да се дават по 1000 лева еднократна помощ при раждане, само че единствено на обезпечените майки. останалите ще взимат както в този момент - по 250 лева за първо дете, 600 лева за второ и 300 лева за трето. За задачата ще са нужни спомагателни 34 млн. лева през идната година. предстоящите резултати са, че по този метод ще се насърчи раждането на деца и поощряване на виновното родителство на работещите и обезпечените.

Да има данъчни облекчения от 1200 лева за всяко второ и следващо дете родено след 1 януари 2019 година е друго предложение на специалистите. То ще се употребява до размера на годишния налог върху приходите. по този начин в фамилията могат да остават по 100 лева на месец. " От ражданите годишно към 62 хиляди деца близо половината втори или следващи деца. Годишно общата данъчна отстъпка от използването на мярката не надвишава сумата от 37,2 млн. лева ", пишат още специалистите. Тук се оферират три разновидността - отстъпката да се употребява за деца до 10 или 18 година Третият е - приспадането от годишната облагаема основа за всяко дете да е по 5%.

Предлага се и данъчно облекчение на ипотечните заеми на млади фамилии. Предвидената поддръжка е 2000 лева при раждане на второ дете, 5000 при трето и по 2000 при всяко последващо.

Следващото предложение е безвъзмездни ясли и детски градини, както и и целодневно предучилищно обучение. Предлага се и отчасти вдишване на таксите в частните детски градини в размер на държавните такси. Предлагат се повече и по-качествени услуги в майчиното и детско опазване на здравето.

Друга мярка е даване на преференциални заеми и стипендии на студенти в български висши учебни заведения, само че против ангажимент да работят 5 години у нас.

Според Българската стопанска камера препоръчаните ограничения би трябвало да бъдат дискутирани в по-широк проект с присъединяване на специалисти от способените държавни органи, включително в подтекста на направения план на визия и цели на Националната стратегия за развиване до 2030 година, и обвързване с постигнатите резултати, заключения и рекомендации за използвани политики от извършеното проучване на Българска академия на науките, предоставено от Министерски съвет. В мнение те поддържат ограниченията за промени в еднократните компенсации и данъчни облекчения за раждане на деца. " Същевременно, разчетеният чист резултат върху приходите оценяваме като нищожен, изключително от използване на данъчното облекчение за деца от 1200 лева, приспадано от годишната данъчна основа по ЗДДФЛ, с което чистият наличен годишен приход би повишен със 120 лева за едно семейство ", пишат още от БСК.

Според тях данъчно облекчение на ипотечните заеми на млади фамилии би трябвало да се прегледа по-обхватно, тъй като при оферти вид не реализира значително облекчение на жилищните заеми за млади фамилии. " При междинна месечна вноска по жилищни заеми сред 600 и 700 лв. и най-често срещан период на заема сред 20 и 25 години, препоръчаните размери няма да окажат решаващо въздействие върху решението за покупка на жилище от младите фамилии с деца и разрешаване на проблемите със фамилното обмисляне ", пишат още от БСК. Подкрепят безвъзмездни детски градини и целодневно предучилищно обучение.

Според тях би трябвало допълнителтно да се оцени влияние върху бюджета на всички препоръчани ограничения и планува компенсиращо понижение на неефективни разноски, усъвършенстване на дублиращи се структури, хонорари и претовареност в обособени звена на държавната администрация с оглед запазване на общата данъчно-осигурителна тежест. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР