Да се прекрати обявената обществена поръчка от Столична община за

...
Да се прекрати обявената обществена поръчка от Столична община за
Коментари Харесай

Архитекти искат спиране на конкурса за банята в Овча купел

Да се приключи оповестената социална поръчка от Столична община за реституция на минералната баня в „ Овча купел “. Затова се разгласи Камарата на архитектите в България. Според браншовата организация изискванията по процедурата не пазят публичния интерес и крият риск от компрометиране на архитектурната стойност на постройката. От КАБ приканват за смяна в изискванията на процедурата и повторното й осъществяване. Позицията на организацията е изпратена до Регионалния исторически музей – София, до Министерството на културата, Националния институт по недвижимо културно завещание, Агенцията за публични поръчки и до изпълнителната организация „ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. „ Подкрепяме всяко капиталово желание, чиято цел е запазване и запазване на недвижимото културно завещание и което е съобразено със закона. В актуалната процедура обаче са заложени неприемливи условия, които биха компрометирали качественото осъществяване на консервационно-реставрационните действия в минерална баня “Овча купел ”. В този тип публичната поръчка нарушава правилата на европейските и международни конвенции за запазване на архитектурното завещание, положителните професионални практики и слага в риск постройката ”, се споделя в позицията, подписана от ръководителя на КАБ арх. Владимир Милков.

Възраженията на КАБ касят процедурата, предмета на поръчката, методиката на оценяване и условията към плановото решение.Процедурата планува възлагане на инженеринг (проектиране и строителство на един и същи изпълнител), което е в прорез с публичния интерес за качествено осъществяване на този важен архитектурен обект, стимулират се от браншовата организация. „ Инженеринговата поръчка концентрира всичко в ръцете на строителя, като основава предпоставки за корупция и не води до положителни резултати. В тази обстановка проектантът е зависещ на строителя и следва да извършва неговите „ рекомендации “. Правителствено изследване в Германия е открило, че инженеринговата поръчка спрямо осъществяването на конкурсен план е оскъпена с 20%, а крайният артикул е с влошено качество “, се споделя в мнението. 

Сградата на минерална баня „ Овча купел “ е монумент на културата и това изисква извънредно внимание и точност при осъществяването на консервационно – реставрационните действия, припомнят още от КАБ. „ Правилният метод при реставрацията на недвижими културни полезности е на първо време да бъде направен първокласен капиталов план, който да разказва съответните строително-ремонтни работи, плануваните технологии и материали за реституция, както и цената на осъществяването. Едва след одобряването на плана може да се пристъпи към възлагане на строителството “. 

Последната обществена поръчка, чийто възложител е общинския Регионалният исторически музей на София, бе оповестена на 28 юли и е на стойност 6.09 млн. лв. без Данък добавена стойност. През февруари някогашният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов разгласи социална поръчка за същия обект със същата задача, само че за 3.55 млн. лв.. Тя бе прекъсната на 13 април поради разминавания с процедурата, а малко по-късно Чобанов подаде оставка. През юни неговият правоприемник на поста - Мирослав Боршош, прокара през Столичния общински съвет отчет, в който цената на реставрацията и акомодацията на банята към този момент бе 7.6 млн. лв. - 4.46 млн. лв. да заплати общината, а останалите 3.3 млн. лв. - по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " (НОИР). Ако ремонтът на банята не завърши до 31 декември 2023 година, парите по европейската стратегия ще се изгубят, бе посочено тогава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР