Да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени

...
Да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени
Коментари Харесай

Омбудсманът: Незабавно да се възстановят плащанията на хората с увреждания

Да се подхващат нужните дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания – за това упорства омбудсманът Диана Ковачева в рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и шефа на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов, заяви пресслужбата на институцията.

В нея проф. Ковачева сигнализира за спешното състояние, в което се намират доста жители с увреждания поради забавянията на органите на здравната експертиза. Така тези хора на процедура са оставени без опция да упражняват правата си и да получават полагащата им се помощ за дълъг интервал, не по тяхна виновност.

Тя е безапелационна, че засегнатите жителите чакат в най-скоро време да се възобновят правата им, тъй като всеки ден закъснение за тях значи жестоко неспазване на настоящото законодателството и е еднакво на произвол.

Поводът за тази позиция на омбудсмана са многочислените тъжби от жители, които алармират институцията на омбудсмана, че след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в действие от 25 януари т.г., е безпорядък, тъй като няма действителни дейности от виновните органи, което води до неспособност засегнатите да получат полагащите им се средства.

От институцията напомнят, че тези промени са били инициирани от проф. Ковачева, с цел да не губят хората права и да получават пенсиите си за неработоспособност до момента в който чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация.

Така до издаване на ново ТЕЛК решение Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са задължени да дават информация на всички виновни органи, с цел да не се прекъсва финансовата и целева поддръжка на хората с увреждания, в това число безплатните винетки стикери, право на персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения и други

При заварените случаи РЗИ трябваше да изпрати информация за забавените експертни решения в 14-дневен период от влизане в действие на законовите промени, т.е. 25 януари 2023 година, който към този момент е изминал, се напомня още в рекомендацията.

„ В жалбите си жителите означават, че не срещат схващане и поддръжка от Регионалните здравни инспекции и от Териториалните поделения на Националния застрахователен институт (ТП на НОИ) в страната по отношение на развиването на процедурата, регламентирана с промените в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, в действие от 25.01.2023 година Споделят безпокойството си, че непрестанно са препращани от едната конструкция към другата, без да им бъде давано обяснение дали от РЗИ са изпълнени отговорностите за изпращане на изискваната информация към Търговско предприятие на Национален осигурителен институт и по кое време следва да бъдат направени преводите на дължимите пенсии “, написа омбудсманът.

„ Липсата на средства за покриване на зараждащите разноски, в това число за храна и медикаменти, трансформира информацията по отношение на периодите, в границите на които ще се осъществя производството и в последна сметка ще бъдат обновени заплащанията на пенсиите им, в изключително значима за тях “, акцентира публичният бранител.

Тя упорства хората с увреждания да бъдат в точния момент и по подобаващ метод осведомени за процеса на взимане на решения от администрацията и да се пристъпи без закъснение към обновяване на заплащанията за тях.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР