Да се предприемат мерки за пестене на водата и намаляване

...
Да се предприемат мерки за пестене на водата и намаляване
Коментари Харесай

Хората да пестят водата, призова екоминистерството

Да се подхващат ограничения за икономисване на водата и понижаване на загубите ѝ, прикани Министерството на околната среда и водите във вторник, поради спадащия приток към язовирите.

Все отново ведомството осведоми, че е обезпечена водата за питейно-битово водоснабдяване на обитаемоте места, които се доставят от ръководените от него 52 сложни и значими язовири. В тях към 31 юли има завирени 4.1972 милиарда куб. м, съставлява 63.6% от общите им размери. Според предназначението на водоемите, цялостен е 70.2 % от общия размер на питейно-битовите язовири, тези за напояване са на 42.2% от потенциала си, а язовирите за произвеждане на електрическа енергия – на 76.6% от общия им размер.

От началото на 2020 година до момента земеделските производители са получили общо 611,769 млн. куб. м вода и до края на напоителния сезон не се плануват основни ограничавания, декларират от екоминистерството.

То обаче предизвестява земеделците от Североизточна България, че трета поредна година в този район има засушаване и в случай че през есенно-зимния сезон се резервира наклонността на понижен приток, то същият ще би трябвало да се употребява от тях и през напоителен сезон 2021 година Възможно е ресурсът да се окаже непълен, заради което земеделските производители следва да помислят и за различни водоизточници, написа в известието.

От ведомството заявяват, че всички негови старания са ориентирани към опазване на ресурса в язовирите и предпазване на водата в тях за идната 2021 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР