Да се правят кардинални изводи за играта и развитието на

...
Да се правят кардинални изводи за играта и развитието на
Коментари Харесай

Левски при Стоянович: Сините в атака, а идва ЦСКА...

Да се вършат съществени заключения за играта и развиването на Левски след успеха с 4:1 над Витоша (Бистрица) ще бъде пресилено. И въпреки всичко ще опитаме да очертаем контурите на " сините " преимущества и недостатъци седмица преди Вечното дерби с ЦСКА.

Мачът с " тигрите " бе значим от психическа позиция. И по-точно, дали след мимолетната еуфория, отборът за следващ сезон ще изпадне в познатата заспалост, гарнирана с еднообразна, постна игра и непостоянни резултати. Както сътрудника от " Тема:Спорт " Желю Станков доста тъкмо дефинира, най-актуалният въпрос е, дали Славиша Стоянович ще тръгне по стъпките на Делио Роси и отново ще гледаме същия трагичен филм.

Ако се базираме на мача в петък, със сърбина отпред, Левски въобще няма да се носи като стариградска ария, както го правеше при италианеца.

Напротив, след загубата на " Лаута ", играта на " сините " беше бърза, скоростна, гневна, от нея звучеше рок и в доста къси моменти минаваше в метъл.

 Снимка 379694
Източник:

Загубата от Локомотив може би пристигна в точния миг и подейства отрезвяващо на треньор и футболисти. Тя сподели, че времето за сладки приказки, смешки и закачки на тренировките, усмивки и обятия в съблекалнята към този момент е отминало и би трябвало да се стъпи на идващото ходило, т.е. Левски да стартира да играе добре и да покаже развиване .

Преди провалянето на " Лаута " Славиша Сточнович даваше тип на приветлив майтапчия, пристигнал у нас полу по работа, полу да опознае София , който с добра дума и може да сплоти колектива. Дойдоха и следващите победи. Вече си мислехме, че надали не вместо да натъртва на тренировките, наставникът избира да посвири на китара в съблекалнята и по този начин малко по малко, три точки по три точки, да изкара " сините " на върха. След като обаче чаканата пауза отмина, в Пловдив Левски и Стоянович изглеждаха изпаднали във вакуум, който докара до въпроса, дали Славиша става за треньор на този отбор и може ли да бъде освен това от аниматор-мотиватор на Кабрал и Белмонт . За наслада на левскарите, сръбският ментор отговори по най-хубавия метод, като тук даже няма значение кой е бил противникът, а е значима настройката на Левски за мача. Излизайки от тунела на " Герена " със същата бяла риза, само че към този момент запретнал ръкави, Стоянович изглеждаше леко ядосан, стимулиран и наясно какво желае да види на терена от своя тим, а не като добродушния майтапчия, поел тима в придвижване и неразбираемо за какъв брой дълго. Събринът гледаше изпитателно всяко придвижване на своите играчи и не спираше да ги направлява, да жестикулира, поправя, да им се кара. От погледа и езика на тялото му личеше, че е дърпал доста уши в съблекалнята, приказвал е на висок звук и е карал играчите да схванат, че от тях към този момент се желаят резултати, и той най-високи, и че никой няма да го чака . Няма място за разпределяне! Може би и той самият го е схванал - това към този момент е неговият тим и в случай че Левски продължи да е едва и неясно копие на гранд, отговорността ще е негова. Провалът също. А за разлика от Делио Роси, Стоянович явно знае по какъв начин тим от ранга на " сините " би трябвало да стане първенец и по какъв начин би трябвало да играе. Под зоркия и ядосан взор на Стоянович, футболистите на Левски изглеждаха като пришпорени още от първия съдийски сигнал.

 Снимка 379690
Източник:

Отиграваха топката с минмален брой докосвания, без мачкане, като по най-бързия метод я изнасяха в предни позиции, или на фланга, или през центъра към Обертан, където незабавно следваше бърза композиция, офанзива, центриране и удар. " Сините " си подаваха и атакуваха по този начин, все едно са присъединили на по ниска скорост, с цел да наберат инерция при започване на офанзивата. След това доста бързо подвигаха оборотите и стремително стигаха до редица голови обстановки, които обаче пропуснаха да осъществят. Вкараха още във втората минута, а до 20-ата резултатът можеше да е най-малко 4:0. Вярно е, че противникът е по-ниска топка, само че отпред с Роси преди по-малко от година Левски приключи 0:0 с него, като имаше половин състояние за цялостен мач , а тогава бистричани бяха най-слабия тим в шампионата. Под управлението на италианеца беше немислимо " сините " да атакуват и въобще да играят на толкоз високи обороти. Вместо домашен напън, Левски при Делио даваше " welcome drink " на всички свои противници и резултатите ги знаем. Ако гледате още веднъж запис на мача, ще видите, че домакините на " Герена " оказаха съвсем непрекъснат 25 минутен напън (!) на своя противник, чийто играчи изглеждаха толкоз шашнати от бурята пред вратата си, че не чуваха виковете на треньора си Росен Кирилов, който ги приканваше да се успокоят.

 Бивш член на УС на Левски: Клубът би трябвало да смени политиката
Бивш член на УС на Левски: Клубът би трябвало да смени политиката

" С 20 чужденци в състава, младите няма по какъв начин да бъдат налагани ", съобщи Гошо Гинчев

За първия половин час против Витоша, Левски сътвори толкоз положения и извърши толкоз ъглови удари, колкото преди няколко месеца сътворяваше за три-четири мача. И в случай че отборът при Стаоянович стартира малко по малко да върви нагоре, може би тъкмо това би трябвало да е първата стъпка за връщането към основите на " синия " клуб - гостуващият отбор да е обезпокоен още в тунела и най-малко през първия половин час от мача да не знае къде се намира. Призна го Росен Кирилов, призна го даже и сериозният към " сините " треньор на Берое Александър Томаш след провалянето на заралии. Като прибавим и дълбоката преса, можем да кажем, че Славиша Стоянович изрично не потегля по стъпките на Делио Роси. Поне към този момент. Ако не друго, то против Витоша сърбинът сподели, че в действителност знае по какъв начин би трябвало да играе Левски, изключително на " Герена " - бърз, нападателен, атакуващ, пресиращ съперника, с доста положения и голове. Изобщо, Славиша сподели, че има капацитета да върне на " сините " възприятието за предимство против по-скормни противници . Че треньорът знае къде е попаднал, какво ще желае от тима си. Че съставът му може да не е муден, а скоростен, че може да сътвори 5 чисти положения за 15 минути, а не за 5 мача . Сърбинът върна на левскарите избледнелият при Роси рефрен " сините в офанзива ".

Но " идва ред на ЦСКА " , както гласи различен прочут рефрен. Освен позитивните неща, преди дербито би трябвало да отбележим и главните недостатъци на " сините ". Започваме в обратна посока, като това дава отговор и на степените на сдържаност на проблемите.

 Снимка 379692
Източник:

В нахлуване Стоянович най-сетне откри точните позиции на Кабрал. Обертан и Паулиньо. Холандецът продължава да е във форма и да бележи, макар че би трябвало много да почисти играта си от несъответстващи осъществявания. Паулиньо явно към момента търси формата си от края на предходния сезон, а против Бистрица изпусна и дузпа. Обертан беше черешката на тортата във фантазията от бързи отигравания на Левски против Витоша. То не бяха петички, скрити пасове с едно допиране, спринтове. Габриел в действителност стартира да демонстрира най-хубавото от себе си , а с него в състава си " сините " иглеждат една класа от горната страна.

Най-невралгичното място в офанзивата още веднъж си остава централния нападател. Станислав Костов вкара два гола против " тигрите " и е водещ изпълнител на отбора. Но казусът е, че пропуща доста положения, когато излезе на такива, а против ЦСКА надали ще получи доста пространства от Чорбаджийски и Бодуров. Плюсът му в идната борба против " армейската " защита са неговата скорост и поврътливост, каквито да вземем за пример Серджиу Буш не има . Минавме към халфовата линия, където против Витоша видяхме Мариани и Белмонт. Вероятно против ЦСКА някой от тях ще отстъпи мястото си на Тиам, само че той също е неуверен в последно време, а и постоянно носи опаността от груба игра и картони. Белмонт и Мариани действаха на доста висока скорост, а швейцарецът асистира за гола на Яблонски и завъря още няколко рискови корнера. ЦСКА обаче има солидни реализатори в средата на терена и несъмнено е по-сработеният тим в това отношение, до момента в който Левски още търси себе си в тази зона.

 Снимка 379696
Източник:

Стигаме и до отбраната. По бековете Цветкович и Горанов са доста дейни в предни позиции, само че изключително сърбина изпитва проблеми в отбранителен проект. Това може да се окаже ахилесовата пета на Левски , тъй като ЦСКА е доста опосен по фланговете посредством Джеси и Десподов. В центъра на защитата Стоянович още избистря най-хубавите двама. Не вярвате или не, най-сигурен там сякаш към този момент наподобява Аймен Белаид. Той се възползва оптимално от обстановката и захапа титулярното място. И въпреки всичко, тунизиецът си остава рисков зашитник, изключително когато би трябвало да се опазва Звяра Мауридеш . Яблонски се завърна в игра, само че се вижда че позагубил от скоростта и пласирането си в дефанзичен проект. Най-вероятно е Славиша Стоянович още веднъж да заложи на Яблонски и Белаид в центъра на защитата, а Холмар Йелофсон отново да остане запаса. И стигаме до най-болното място в състава на " сините ", от което по подигравка на ориста той би трябвало да стартира - вратарят. Мартин Полачек още веднъж бе неоснователен и от два удара на Витоша, изпусна два пъти топката, втория път във вратата си . Очевидно снажният пазач има проблеми с излизнията и с ударите отблизо разстояние, които идват, тъй като той просто не излиза да улови центриранията, което би било съответно на мощната му физика. Така седмица преди дербито, Левски още веднъж е с неуверен вратар, чийто контучен заместител също е неуверен, а пък техният трети надарен заместител, в случай че има ден, може да избави дербито, само че също демонстрира несигурности поради нежната си възраст.

 Снимка 376117
Източник:

И по този начин, левскарите видяха едно позабравено лице от своя отбор, познатият рефрен от бликото минало още веднъж стартира да се пъли със наличие. Въпросът е, какъв брой непрекъснати ще бъдат " сините " на своята висока скорост, ще стартира ли лекият рок от мача с Витоша да минава в хеви метъл или всичко ще утихне до познатия при Делио Роси рефрен " заспали усеща ".

Съдейки от мача с Витоша, Левски на Славиша Стоянович несъмнено има капацитета за първата алтернатива, а за какво не и за първата позиция. В последна сметка, от дълго време не сме имали Вечно дерби, което да дефинира, въпреки и краткотрайно, първото място в класирането. А иглежда, че то е голям допинг за Стоянович, който го кара да изисква повече от футболистите си и от себе си. Това желаят левскарите от един треньор чужденец. Искат, несъмнено, и победа над безконечния противник. Да забележим, до какъв брой Славиша ще успее да обезврежда слабостите в състава си, които към момента пробва да реши. Ще разберем идната събота, когато след Витоша, за Левски идва ред на ЦСКА . А Първа лига може да получи своя краткотраен едноличен водач. Ще бъде забавно дали отново ще забележим " сините в офанзива ", а и други познати рефрени. Ще бъде забавно.

 Левски и ЦСКА на старта за Купата - изразителни победи и издънки
Левски и ЦСКА на старта за Купата - изразителни победи и издънки

Припомнете си мачовете им от последните години
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР