Да се прави референдум в настоящата ситуация - при каскадата

...
Да се прави референдум в настоящата ситуация - при каскадата
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Да се прави референдум сега, защото група партийни откачалки са отчаяни - е безумие!

Да се прави референдум в актуалната обстановка - при каскадата от рецесии - тъй като група партийни откачалки, каквито са тези от Има Такъв Народ, са обезверени дали ще се докопат до 4-процентната преграда, е в действителност безумство, дестабилизация и ерозиране на демокрацията. Това написа в профила си във Facebook ръководителят на Института за съвременна политика Борислав Цеков, разяснявайки концепцията на водача на партията Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република. 

" В български условия президентската република е фантазията на олигархията. Неслучайно, още от средата на 90-те години, мрежите на някогашната Държавна сигурност работят по концепцията за въвеждането на президентска република и еднолична власт ", написа още той. 

Ето и цялостния текст на коментара му: 

По мотив следващото партийно безумство - Слави Тр. щял бил да провежда " референдум за президентска република ".

Първо, помним какво направи Слави с предния референдум - нищо.

Второ, сходен въпрос НЕ може да се взема решение с народен референдум, тъй като измененията във формата на държавното ръководство са в изключителната подготвеност на Великото национално заседание. Това произтича от Конституцията и от практиката на Конституционния съд (вж. Решение по конституционно дело № 8/2016 г.).

Трето, да се прави референдум в актуалната обстановка - при каскадата от рецесии - тъй като група партийни откачалки, каквито са тези от Има Такъв Народ, са обезверени дали ще се докопат до 4-процентната преграда, е в действителност безумство, дестабилизация и ерозиране на демокрацията.

И четвърто, най-важното - нещо, за което към този момент 20 години пиша и приказвам - в български условия президентската република е фантазията на олигархията. Неслучайно, още от средата на 90-те години, мрежите на някогашната Държавна сигурност работят по концепцията за въвеждането на президентска република и еднолична власт. От по-скорошните ми разбори по тематиката предлагам обстойната конституционна обосновка в моята публикация " Токсичността на едноличната власт " - линк в мненията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР