Да се помага на другите е прекрасно! Но, както и

...
Да се помага на другите е прекрасно! Но, както и
Коментари Харесай

Никога не предлагайте помощ на някой в следните 5 ситуации:

Да се оказва помощ на другите е прелестно! Но, както и във всичко друго нещо, би трябвало да знаете по кое време да спрете.

Има доста хора на света, които  са с големи. Когато видят, че човек е в неволя, те постоянно се стремят да оказват помощ. Те се пробват да създадат всичко, с цел да може нещата да се подобрят.

Помощта за такива хора наподобява на инстинкт. Има обаче обстановки, в които е по-добре да не се намесваме. Без значение какъв брой е мъчно, само че е по-добре да се въздържате …

1. Когато очаквате нещо в подмяна.

Помощта би трябвало да бъде безкористна. Някаква дребна услуга не значи, че индивидът ще ви е длъжен до края на живота ви.

Желанието за помощ не би трябвало да се дължи на скрита изгода – че индивидът би трябвало да направи нещо в подмяна за вас в бъдеще. Това би трябвало да се случи единствено тъй като откровено желаете да помогнете.

Струва ви се, че просто ви употребяват? Вбесява ви обстоятелството, че индивидът, на който в миналото сте помагали, не мисли, че ви е длъжен до края на живота си? Дошло е време да преосмислите претекстовете си да помагате на хората по принцип.

2. Когато индивидът не се нуждае от вашата помощ.

Понякога е доста тъжно да се види човек, който се бори с всички сили, само че не може да направи нищо. Той не може да реши казуса, който вие (както си мислите) може да разрешите с един размах. Въпреки това, в случай че другият не се нуждае от вашата помощ, не настоявайте.

Можем да помогнем единствено на нуждаещите се. Когато човек е под стрес, по-добре е да не се намесваме със препоръки, изключително с непоискани. Така можете единствено да влошите нещата и да накарате другия да се тревожи още повече.

3. Когато помощта се оказва проблем за вас.

Да предположим, че имате планувана значима среща и нямате време да се срещнете с другар. Той обаче желае да дойдете и да видите новото му бизнес предложение или да изразите мнението си. Или да кажем, че се чувствате зле. Но вашият родственик ви се обажда и моли да пристигна при него, защото се е разболял.

Ами … Във всички тези ситуации  ще бъде изцяло обикновено, в случай че поставите потребностите си преди всичко и откажете да помогнете. Животът и кариерата ви не би трябвало да страдат, тъй като сте привикнали да считате, че потребностите на другите са по-важни от вашите.

4. Когато човек не заслужава помощ.

Много от нас са имали (или имат) другар, който непрекъснато ревизира другарството ви по разнообразни способи. Той може да пристигна при вас вкъщи, да се наскърбява и да ви манипулира по всевъзможен метод.

Настъпва и подобен ден, когато този другар в действителност се оказва в неволя. Ще отхвърлите всички подозрения и ще се втурнете да го спасявате. И какво получавате най-после? Той няма да ви каже нито една дума за признателност, а единствено ще ви разгневи.

Ако вътрешният ви глас ви споделя, че индивидът не заслужава вашата помощ, послушайте го. Не подценявайте това, което ви нашепват вашите инстинкти.

5. Когато не можете да помогнете.

Няма нищо неприятно в предлагането на поддръжка в изключително сложен миг. Не се опитвайте обаче да оферирате помощ, която просто не можете да предоставите. Не предлагайте нещо, в което не сте способени. Не се опитвайте да играете ролята на доктор или психолог.

Най-доброто, което можете да извършите, е да подкрепите индивида, да му позволите да изплаче тъгата си или да го убедите, че би трябвало да потърси помощ от експерт.

Да бъдете учтиви е ужасно. Да се оказва помощ на околните е прелестно. Но преди да предложите помощ, уверете се, че се движите съгласно верни претекстове. Трябва да сте наясно по кое време в действителност сте в положение да помогнете.

Превод на: Don’t Offer Your Help To People In These Situations

Най-древният галактически закон: Ако не благодарите за помощта – силата на благодарността ще ви бъде отнета принудително

От антични времена съществува един неизпълним галактически закон: в случай че човек не благодари за оказаната му  помощ или споделен опит, силата на благодарността макар всички ще му бъде отнета по един…

Цялата публикация

Британският психолог Ханс Айзенк: Хората умират не от рак, а от стрес!

 

Британският психолог, един от водачите на биологичната тенденция в логиката на психиката, създателят на известния тест за просветеност, доктор Ханс Айзенк, разгласява публикация още през 70-те години, в която показва доказателства, че…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР