Да се подберат най-забележителните книжарници по света съвсем не е

...
Да се подберат най-забележителните книжарници по света съвсем не е
Коментари Харесай

Разходка из най-хубавите книжарници по света

Да се подберат най-забележителните книжарници по света напълно не е лесна работа. И е много субективна в това време. Именно такава селекция - от персонални усещания, вършат редакторите на Lonely Planet, без да имат искания за цялостна пълнота. Но изборът им е задоволително стойностен, както ще се убедите.

 

Ler Devagar (Лисабон, Португалия)

Лисабон е град, който те приканва да се върнеш. Същото важи и за удивителната книжарница Ler Devagar. Това е някогашна печатница, като книгите наподобяват като че ли безредно ситуирани. Но това е, с цел да накарат посетителите да обикалят на всички места по другите равнища. Ако стигнете до най-горния етаж, където е печатната преса, ще видите нещо, което друга книжарница не предлага - неповторимите произведения на художника и изобретател Пиетро Просерпио, който персонално може да ви разкаже как работят неговите причудливи измислици.

Dussmann das KulturKaufhaus (Берлин, Германия)

Тази удивителна постройка в сърцето на немската столица е приключена през 1997 година и предлага пет етажа, цялостни с хиляди книги на разнообразни езици. А също много музика, филми и така нататък Намира се недалеч от Бранденбургската врата и може да ви обезпечи часове в забавни разходки и разглеждане на рафтовете. Тук е доста подходящо място за пазаруване на уникален сувенир от Берлин.

Librairie Mollat (Бордо, Франция)

Това е най-голямата самостоятелна книжарница във Франция. Основана през 1886 година, тя сега разполага с 15 разнообразни отдела, ситуирани на 2700 кв.м повърхност в центъра на Бордо. Радва се на огромна известност и хората там се стараят да са в крайник с новите трендове.

Shakespeare & Co (Париж, Франция)

Основана през 1951 година от Джордж Уитман, това е чудесна англоезична книжарница на Левия бряг. Има два етажа, претъпкани с книги, като всяко свободно пространство на стените е заето с цитати от известни персони. Незабравима панорама е нишата с пишеща машина, като стените в близост са облепени с бележки от гости, включващи пояснения към обичан човек, посвещения за самия магазин или откъс от обичан създател.

 

Marrowbone Books (Дъблин, Ирландия)

Намира се в квартал Liberties и елементарно може да се забележи с жълтия си екстериор. Вътре ще се почувствате като в уютната всекидневна на другар, обичащ книгите - с поизтърканите столове, турските килими, растенията... Вътре има предимно книги втора ръка, макар че притежателите Брайън Фланаган и Лили Пауър неотдавна издадоха нов алманах с разкази на млади ирландски писатели. В книжарницата има основано ужасно възприятие за общественост и постоянно се случват малки музикални концерти, комедийни представления и обществени четения.

 

Vibes & Scribes (Корк, Ирландия)

Друга известна и дългогодишна самостоятелна книжарница в Ирландия е Vibes & Scribes в Корк. Тя се състои от три магазина - за нови книги, за книги втора употреба и за ръчно направени сувенири. Имат голяма сбирка " 3 за 12 евро ", в която може да намерите страхотни предложения за модерна литература, класика и научна фантастика. Внушителна е сбирката от справочници, изключително книги за изкуство.

 

Maison Assouline (Лондон, Великобритания)

Това елегантно пространство на Пикадили е точното място, където да отидете, да се отпуснете и да си купите пътепис за следващото си пътешестване. Да, това не е старинна книжарница, само че си има своя сексапил, който кара човек да се почувства вселенски. Може да се отпуснете на чаша вино. А в късната есен може да си изберете подобаващ коледен подарък, който даже ще ви го изпратят до дома или хотела, в който сте отседнали, с цел да не го носите по лондонските улици.

 

Daunt Books (Лондон, Великобритания)

Разположена на Marylebone High Street, това е едно от наложителните места за визити за феновете на книги. Отваря порти през 1912 година и се смята, че е измежду най-старите книжарници, издигнати по поръчка в света. Книгите тук са прилежно подредени, само че старинният интериор е най-забележителното вътре.

 

Cafebrería El Péndulo (Мексико Сити, Мексико)

Това е едно от тези места, които провокират възхита на посетителите при влизане. Елегантна, заредена с книги от пода до тавана и преливаща от зеленина (там порастват дървета) - тази книжарница е като отражение на самия мегаполис. Англоезичният раздел не е огромен, само че това надали има значение. За сметка на това може да си вземете кафе от заведението вътре и да се насладите на разглеждане и четене.

 

Powell`s City of Books (Портланд, САЩ)

Това е една от забележителностите на Портланд. Вече е двойно по-голяма, спрямо откриването през 1971 година Концепцията на семейство Пауъл бе автокъща да се трансформира в място за продажба на книги (нови и използвани), което да е отворено 365 дни в годината. Персоналът е предан на книгите и може да помогне със препоръки. Това място в този момент притегля редица световноизвестни писатели за събития и срещи с читатели.

Square Books (Оксфорд, Мисисипи, САЩ)

Square Books представлява три обособени здания, ситуирани една до друга на историческия площад в Оксфорд, Мисисипи. Основният магазин Square Books е в двуетажна постройка с кафене и балкон на втория етаж; Off Square Books е малко по-надолу по улицата и има секции за практично четиво (градинарство, готварски книги). А пък Square Books, Jr., е детската книжарница, която е на източната страна на площада. На втория етаж е Rare Square Books, където се предлагат колекционерски книги или първи издания в необятен ценови диапазон. Square Books е хазаин на известното радиошоу Thacker Mountain и на над 150 събития годишно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР