Да се отпуснем по течението, а не да плуваме срещу

...
Да се отпуснем по течението, а не да плуваме срещу
Коментари Харесай

Не плувайте срещу мъртвото вълнение, а се отпуснете по течението, съветва спасител

Да се отпуснем по течението, а не да плуваме против него, при мъртво неспокойствие, поучава Антон Налбантов, шеф на Водноспасителната работа към Българския червен кръст. Пред " Фокус " той разяснява, че мъртвото неспокойствие е рисково, поради теченията в пластове на водата към дъното, които завличат къпещите се, попаднали в такава зона.
 
Опасно мъртво неспокойствие по Черноморието идващите дни

" Навътре в морето това течение последователно понижава, на моменти изчезва. Така че, би трябвало да намерим такава зона, от която към този момент с плуване да се придвижим до избавителния бряг ", разяснява той и добавя:

" Мъртвите течения стават причина и за образуването на така наречен дънни ями, минавайки по пясъка на дъното те изкопават в плитката част места с диаметърът към 1-2 метра, които на дълбочина могат да доближат повече от два метра и когато някой попадне там, изключително слабите плувци, се изпада в суматоха и стартира давене ".
 
Антон Налбантов разяснява още, че от няколко години насам от Водноспасителната работа работят на терен за възстановяване на просвета на плажуващите, която е от огромно значение за възникването и броят на случаите.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР