Да се отмени поскъпването на водата за област Търговище и

...
Да се отмени поскъпването на водата за област Търговище и
Коментари Харесай

Манолова пред КЕВР : Да се отмени поскъпването на водата в Търговище

Да се анулира повишаването на водата за област Търговище и да не се приема от КЕВР препоръчаният от ВиК-Търговище бизнес проект, съобщи на публичното разискване през днешния ден в КЕВР ръководителят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова.

Манолова отиде на разискването след сигнали на жители от Търговище и Попово, които не са осведомени за детайлностите към идното от 1 март нарастване на цената на водата в региона.

Поради обстоятелството, че за региона няма признат бизнес проект, там водата не е повишавана от 2015 година,  а в сходна обстановка са единствено още три области в страната - Хасково, Пазарджик и Кюстендил.

Според оферти бизнес проект от локалното ВиК-дружество на КЕВР обаче, се възнамерява повишение на комплексната цена на водата в област Търговище от 2,64 лева на кубик до 3,20 лева на кубик с Данък добавена стойност, в действие от след 20 дни. Така региона ще се подреди измежду тези с най-скъпата вода – Добрич, Шумен и Разград.

На съвещанието обаче Манолова обърна внимание, че в бизнес проекта има редица неясноти като да вземем за пример за какво в отчета на КЕВР по отношение на приемането на бизнес-плана е вписана цена от 3,20 лв. на кубик с Данък добавена стойност, до момента в който в протокола на Водната асоциация за Област Търговище е обсъждана нова цена на водата от 3,26 лева на кубик.

Буди неразбиране фактът, че протоколът от съвещанието на Асоциацията не е обществен, само че „ Изправи се.БГ ” разполага с документа, уточни Манолова и добави, че съвещанието е от 12 декември 2019 година, а отчетът на КЕВР е от началото на февруари 2020 година

Манолова попита още за какво макар плануваните 25 % растеж на разноските за заплати във ВиК-Търговище, нарастването им е единствено с 2 % и това значи ли, че са увеличени заплатите единствено на управлението. Според нея няма отговор и на въпроса за какво, макар че Попово и Опака с към 30 хиляди консуматори се причисляват към ВиК – Търговище от 2019 година, доставеното количество вода до потребителите в бизнес проекта за 2020 година и 2021 година остава съвсем същото като през 2015 година

Тя изрази единодушие с констатацията на синдикатите, че няма искащи хора да работят в локалното ВиК, и въобще във ВиК-сектора, заради ниското възнаграждение, и добави, че бизнес проектът би трябвало да подсигурява, че ще се покачат заплатите и на редовите работещи в бранша, освен на управленията. Това, в последна сметка, се заплаща от елементарните жители посредством калкулираната цена на водата, сподели още Манолова.

Тя напомни на комисарите от КЕВР, че и тя като омбудсман преди, както и сегашният омбудсман, имат дейна позиция по цената на водата в другите области на страната.

Именно по самодейност на Манолова са заведени редица каузи, обсъждани в това число от Върховната административна  прокуратура, за голословно и незаконосъобразно покачване на цените на ВиК-услугите в страната, с което тя е защитавала интереса на потребителите.

Активното присъединяване на гражданския бранш и потребителските организации е гаранция за салдото сред ползите на ВиК-дружествата и ползите на потребителите, сподели Манолова също и разгласи, че от гражданската платформа „ Изправи се.БГ ” ще продължат да сигнализират за голословни повишавания на цените на водата.

На 28 февруари 2020 г.КЕВР на закрито свое съвещание ще вземе дефинитивно решение за цената на водата в Търговище и областта
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР