Да се отчитат реалните пари, стигнали до българския бизнес, поискаха

...
Да се отчитат реалните пари, стигнали до българския бизнес, поискаха
Коментари Харесай

БСП поиска БНБ да продължи данъчната ваканция на бизнеса


Да се регистрират действителните пари, стигнали до българския бизнес, желаеха от Българска социалистическа партия. По време на чуване на икономическия министър в отрасловата комисия на парламентанародният представител от парламентарната група на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев разяснява: „ Премиерът Борисов стартира да приказва за стотици милиони и милиарди, министритепродължихте това говорене. За страдание действителността е друга. Една помощ е потребна, когато е пристигнала в точния момент “.

Бойчев попита министър Лъчезар Борисов и по кое време ще стигнат парите да дребния и междинен бизнес. Той даде образец със междинните бизнесмени: „ Документите бяха подадени през август. Тепърва следва договаряне, осъществяване по плановете в границите на до три месеца, отчитане пред ръководещия орган и едвам по-късно заплащане. В най-оптимистичния период, господин министър, парите ще дойдат през месец март 2021 година, а не в този момент, когато са нужни. Това минава всякаква икономическа логичност “.

Депутатът от левицата напомни: „ През пролетта държавното управление разгласи, ще се провиснал огромни кредитни линии и гаранции от Българска банка за развиване. Нека представителите на браншовите организации кажат дали са удовлетворени от тези схеми. В последна сметка резултатът е, че предлаганите кредитиса по-неизгодни от съществуващите на пазара - лихвите им са по-високи “.

Жельо Бойчев прикани: „ Нека има разговор с бизнеса, с цел да им се помогне фактически. Може да се окаже, че след 4 месеца тази помощ няма да има на кого да се изплати. А тези, на които бизнесът е затворен сега е належащо да получат помощ незабавно. Важно е всеки един лев и всеки служащ да бъде непокътнат “.

„ Какво се случва с помощта за туроператорите и екскурзоводите? “, попита депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов. „ За туроператорите е нужна помощ от 66 милиона, а вие сте отпуснали единствено 10 “, установи той и изясни, че тази помощ, като се изключи че е незадоволителна, се трансферира от министерство на министерство и в последна сметка е нает външен оценител за 85 хиляди лв..

„ Ако не бяхте ги прибирали, тези пари щяха към този момент да са при хората. Защо беше това губене на време? “, попита още Проданов. Той добави, че помощта за планинските водачи и екскурзоводи е обявена през август, само че до през днешния ден нито един човек не я е получил.

„ Решението на Българска народна банка да завърши данъчната почивка е доста проблематично за бизнеса. Нужно е Министерски съвет да влезе в договаряния с тях “, означи националният представител от Парламентарната група на Българска социалистическа партия и ръководител на Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

„ Към 1 декември бюджетният недостиг е 190 млн. лв.. По искане на Министерски съвет се гласоподава недостиг от 3.5 милиарда лв., по-късно той бе повишен на 5 милиарда и200 млн. лв.. Означава ли това, че за идващите 20 дниправителството на ще изхарчи 5 милиарда лв.? Колко от тях ще стигнат до бизнеса? Или преднамерено ще се държи невисок недостиг? “, попита министър Борисов Петър Кънев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР