Да се опиташ да измамиш експерт по киберсигурност - това

...
Да се опиташ да измамиш експерт по киберсигурност - това
Коментари Харесай

Хакери се опитаха да откраднат профила на Явор Колев

Да се опиташ да измамиш специалист по киберсигурност - това се случва на Явор Колев, който е някогашен шеф на киберотдела на ГДБОП. Опитът на хакерите да откраднат профила му в една от обществените мрежи стартира със известие за вик за помощ от другар. 

" Получих една такава молба, че съм определен от петте най-хубави негови другари да получа код, с който той да си възвърне профила, който е откраднат. Впоследствие в действителност получих подобен код като SMS на телефона. Този код е за нулиране на моята ключова дума посредством който да бъде въведена нова ключова дума в моя профил и надлежно профилът ми да стане благосъстоятелност на нарушителите “, описа Явор Колев.

Според него подобен вид измами са всекидневие, а най-често на прицел са профилите на по-популярните персони в обществените мрежи. Профилът на рапъра 100 Кила бе откраднат по същата скица.

" Стана ясно, че желаят пари в криптовалута и изпращат линк, който единствено е замаскиран като уеб страницата на биткойн. Този линк в действителност, когато цъкнете - непосредствено се свързва с техния компютър и те виждат безспорен мониторинг на кредитните ви карти, персоналните ви данни.. След това вършат един шантаж. Ние му обясняхме, че просто няма да може да се случат нещата по неговия метод, тъй като сме възпитани на американското кино, в което постоянно се споделя: " Ние не преговаряме с терористи “, разказа 100 Кила.

Явор Колев предизвестява още, че хиляди стават жертва на фишинг офанзивите. За да се предпазим, би трябвало да съблюдаваме елементарни правила.

" Да съблюдаваме киберхигиената - комплицирани пароли, разнообразни пароли за другите обществени мрежи, password управител, с който тези пароли да не могат да бъдат пробивани, антивирусни стратегии, да обновяваме операционните системи на устройствата си и да не се доверяваме на нищо, което се случва в интернет. Киберпрестъпленията са трансгранични, те се правят на територията на доста страни. Извършителите нормално са в някогашните страни от Съветския съюз “, каза експертът.

На опита за машинация Явор Колев отвръща с комизъм.

" Аз взех решение да се пошегувам с тях и им написах, че това е един превъзходен образец, който да употребявам пред моите студенти по киберсигурност. Те схванаха, че аз съм наясно с това, което се случва, и стопираха да споделят с мен “, описа Колев.

Измамниците могат да работят както в обществените мрежи, по този начин и посредством имейл и при онлайн търговията, в случай че използваме данните си в съмнителни уеб сайтове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР