Да се обясни какво е programmatic рекламата не е лесно.

...
Да се обясни какво е programmatic рекламата не е лесно.
Коментари Харесай

Programmatic рекламата - защо и как

Да се изясни какво е programmatic рекламата не е елементарно. По отношение на медиите и маркетинга, към този момент живеем в безусловно друга ера. В нея всичко е обвързвано.

По-рано връзките рекламодател-медия се развиваха линейно - стъпка след стъпка, в равномерен развой. Сега е цялостен безпорядък. За да бъдат разбрани потребителите, фирмите би трябвало да разполагат с информация за много допирни точки с тях. 

Това означи по време на провелия се в София Dentsu Digital Camp 2018 Масимо Фонтана - основен управител на Amnet и началник на programmatic рекламирането в Dentsu Aegis Network за Европа, Близкия изток и Африка. Той беше един от водещите лектори с презентация пред стотиците присъстващи рекламисти, маркетингови и информационни експерти и цифрови хора на маркетинговата конференция на Dentsu в София. 

Масимо е деец в цифровата промишленост, с над 20-годишен опит в AdTech и MarTech региона. От самото начало на кариерата си той следи огромните трансформации в медиите и рекламата, които последваха от навлизането на новаторските технологии. Технологиите сближиха бизнес моделите по света, стойностните вериги и метода на живот на хората. 

Наложи се информационната промишленост да се промени, с цел да отговори на разкрилото се празно място сред марката и потребителя.

" Първо беше епохата " Медии ", сподели Масимо Фонтана. " След това пристигна епохата  " По-добри медии ", в която се съчетаха медиите с технологии, огромни размери от данни (big data) ", продължи той. " Сега към този момент се намираме в епохата " По-добро потребителско прекарване ". В нея живеят общ живот доста неща и с огромна трудност те се появяват от CRM (Customer Relationship Management) данни, технологии, консуматори. 

Ето какво още сподели той:

Дойде времето, в което се появи опцията посредством рекламата да изпращаме вярното известие, до верните хора, в подобаващия миг. Това е епохата на programmatic. Не чакайте за programmatic. Това е сегашното. Има възходящ дял programmatic пазаруване на цифрова реклама в света през 2018 г. 

Сега в бизнеса се разпростира тотално друга стойностна верига. И тематиката е сложна за обяснение - някои клиенти на организации, или рекламодатели, питат да вземем за пример " Защо моите пари се употребяват, с цел да се заплаща на технология за данни, вместо на медии? ". Отговорът е: Защото в този момент работим в усложнена екосистема. Комбинацията на технология и реклама ще ви даде по-ефективно рекламиране. Маркетинговите ви акции ще получат по-добра възвръщаемост на инвестицията (ROI).

Промени се методът, по който фирмите купуват пространство в медиите - онлайн издания, платформи. В предишното беше по този начин: двама търговци се срещат, приказват между тях, може би на обяд. Може би по-късно си изпращат факс, или имейли. И се затваря договорката. Днес още веднъж разполагаме с хора, само че те работят по различен метод - използвайки технологии и данни. 

Какво тъкмо е programmatic екосистемата през 2018 година?

Продължава на страница 2...
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР