Да се намали времето на студентските стажове и документите, които

...
Да се намали времето на студентските стажове и документите, които
Коментари Харесай

Намаляват времето за стаж в администрацията за студенти

Да се понижи времето на студентските стажове и документите, които студентите би трябвало да носят, плануват промени в Наредбата за студентските стажове в държавната администрация, качени за публично разискване.

Първата група промени засягат платформата, посредством която ще бъдат оповестени обявите за студентските стажове и ще се организира онлайн процедурата по асортимент (насрочване на изявленията, класиране, приемане на стаж). Към момента това се прави през Портала за студентски стажове в държавната администрация, който действа от 2012 година Порталът обаче е механически стар инструмент, заради което не е допустимо обезпечаването на неговата съответна поддръжка и развиване, показват в претекстовете си вносителите. Същевременно през 2019 година стартира да действа Портал за работа в държавната администрация, който е в развой на надграждане и ще бъде прибавен профилиран модул, който да размени в този момент съществуващия Портал за студентски стажове. Тай би трябвало да е подготвен от ноември 2023 година

Втората група промени в наредбата плануват понижаване на броя на документите, които се изискват и/или издават при започването и завършването на стажа, както и в унищожаване на съществуващото обвързване за прекосяване на онлайн тест за първичен асортимент на студентите.

При започването на стаж със студентите се подписва съглашение за провеждането му, както и самостоятелен проект. С оферти план самостоятелните цели, задания и предстоящи резултати стават част от съглашението. Също по този начин във връзка с студентите, учащи се в българските висши учебни заведения, се вкарва опция за служебна инспекция на тяхното студентското състояние в Регистъра на всички настоящи, прекъснали и приключили студенти и докторанти, като по този метод няма да се изисква даване на документ от висшето учебно заведение. Така броят на документите, нужни за започване на стажа се понижава от три на един.

Намаляват се и събираните със съглашението персонални данни, като към този момент няма да се изисква номер на персонална карта и адрес.
При завършването на стажа се издават уверение и оценка на добитите умения. С оферти план оценката става част от реквизитите на удостоверението и броят документи при довеждане докрай се понижава от два на един.
 istock istock
Онлайн пробата, който все още студентите вземат решение при кандидатстване прави оценка единствено техните познания в избрани области, което като способ за асортимент няма предиктивна годност за това по какъв начин ще се показват при провеждането на стажа си. Остава опцията администрациите да правят оценка претендентите посредством изявление, тест или различен подобаващ способ в съответната администрация.

Третата група промени е обвързвана с разширение на опциите за стаж. Към момента стажовете се афишират по професионално направление съгласно Класификатора на областите на висшето обучение и професионалните посоки. Утвърдените професионални посоки са общо 52. Практиката демонстрира, че стесняването на кръга претенденти до тези единствено от 1 професионално направление води до липса на задоволително претенденти. Също по този начин постоянно претенденти за стаж са студентите от началните курсове, които в огромна степен не са придобили профилирана подготовка и следва да имат по-широк кръг от благоприятни условия за стажуване за професионална ориентировка.

Въвеждат нови облекчения за български кандидат-студенти от седем страни

С оферти план обявите за стаж ще бъдат по области на висше обучение, които са общо 9. По този метод ще се усилят възможностите за съвпадане сред оповестените от администрацията места и търсещите стаж студенти.
 istock istock
С плана на акт се понижават минималният и оптималният интервал за осъществяване на стажа. В момента студентските стажове се организират от 10 до 45 работни дни, като постоянно администрациите афишират стажовете си за оптималния интервал на цялостно работно време (над 2 месеца по 8 часа на ден). Това значително обезкуражава студентите за кандидатстване, защото стажовете, от една страна, са неплатени, а претендентите биха могли да стартират заплатен стаж или работа (особено през летните месеци, когато се афишират най-вече стажове в администрацията), а от друга –дългите стажове в границите на образователната година попречват образователния им развой.

Тъй като стажовете са най-вече за професионална ориентировка, за студентите съставляват интерес да проведат повече стажове в границите на следването си. С плана на акт се предлага минимална дълготрайност на стажовете от 5 дни и оптималната от 20 дни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР